Villa Frydava

Villa Frydava

Villa Frydava stoi na stoku nad Zbiornikiem Lipnowskim. Architekci tak zaplanowali przestrzeń, żeby do wnętrz wpadało jak najwięcej naturalnego światła, a mieszkańcy mogli cieszyć się pięknymi widokami.

Zbiornik Lipnowski to największy sztuczny zbiornik w Czechach. „Czeskie morze” znajduje się blisko granicy z Austrią i Niemcami i ma powierzchnię prawie 50 km kwadratowych. Wzdłuż brzegu jest wiele plaż i przystani.

Villa Frydava stoi na stoku zbiornika i ma niezbyt korzystną północno-wschodnią wystawę. Architekci tak planowali projekt domu, żeby maksymalnie wykorzystać światło dzienne. Budynek o betonowej konstrukcji składa się z trzech kondygnacji. W części podziemnej znajduje się niewielkie pomieszczenie techniczne (dom ogrzewany jest pompą ciepła) i pokój wellness, powyżej jest poziom z niewielką kuchnią i sypialniami, obok których jest wyłożony drewnem taras z niewielkim basenem. Górna kondygnacja sprawia wrażenie jakby lewitowała pomiędzy drzewami. Z każdej strony są okna i większe stałe przeszklenia, co otwiera wnętrza na światło i panoramiczne widoki. Mieszkańcy mogą zamknąć okna za automatycznie składanymi żaluzjami. Fasada wykończona jest panelami HPL. Dom ma swoją własną przystań przy brzegu.

Najwyższa kondygnacja wygląda na zawieszoną w powietrzu, z każdej strony wystaje poza betonową bazę kilka metrów i sięga w stronę brzegu jeziora; wymagało to wzmocnienia bryły stalowymi odciągami, które widoczne są we wnętrzu. Na tym poziomie architekci zaplanowali dużą przestrzeń dzienną, w której tylko częściowo wydzielona jest kuchnia i prysznic.
Architekt: 
Lokalizacja: 
Czechy
Fotograf: 
Tomáš Balej
Użyte systemy Reynaers: