Schiffbauplatz

Schiffbauplatz

Baukontor Architekten

Perła w przemysłowej dzielnicy

 

Nowy budynek w Escher Wyss-Platz w zachodnim Zurychu jest architektonicznym hołdem dla przeszłości dawniej przemysłowej dzielnicy. Biurowiec zaprojektowany przez pracownię Baukontor AG ma elegancką fasadę, nawiązującą do istniejących tu już budynków.

 

Biurowiec przy Schiffbauplatz ma uporządkowaną, stateczną formę. Definiuje na nowo okolicę, ale jednocześnie nie burzy jej dotychczasowego charakteru. Jest przykładem tego, że nawet duży obiekt może dobrze wpasować się w istniejące otoczenie. 

W miejscu, w którym wcześniej znajdował się nieciekawy prowizoryczny obiekt, dziś stoi budynek, który buduje tkankę miasta - dzięki temu, że od frontu powstał przy nim ogólnodostępny, kwadratowy plac. Choć ruchliwa i głośna ulica oraz wiadukt Hardbrücke, po którym jeżdżą pociągi, są dosłownie kilka metrów od wychodzącej na wschód fasady, nowy biurowiec wywołuje wrażenie spokoju i ładu. 

Nowy biurowiec, ze swoją szarą fasadą, wyłożoną włoskim, przypominającym naturalny kamień gresem, wpasowuje się w przemysłową okolicę równie dobrze jak surowy beton wiaduktu Hardbrücke.

Uporządkowana fasada

Budynek ma około 10 700 m2 przestrzeni biurowej ulokowanej na pięciu górnych piętrach. Na parterze o powierzchni 1 800 m2 zaplanowano lokale handlowe i kantynę dla pracowników.

Główne elementy fasady wykończono szarym gresem Ceppo di Gré, pozostałe powierzchnie ciemnym belgijskim łupkiem. Uporządkowana siatka okien nadaje obiektowi spokojny, stonowany wygląd. Tylko parter w części handlowej i ostatnie piętro wyłamują się z jednorodnego schematu.

Duże okna pozwalają podziwiać industrialny miejski krajobraz dzielnicy Kreis 5. Wąskie, anodowane ramy sięgających od podłogi do sufitu okien mają wykończenie w złotym odcieniu. Proporcje i zastosowane materiały podkreślają jakość budynku. Okna składają się z trzech części - stałej pośrodku i dwóch otwieranych po bokach - takie rozwiązanie wyróżnia budynek i nadaje mu elegancki miejski charakter. 

Elegancja w przemysłowej dzielnicy

Wyjątkowa fasada budynku, w której znajduje się 671 okien, została stworzona przy wykorzystaniu systemu okiennego CS 86-HI i elementowej ściany osłonowej CW 65-EF Reynaers Aluminium.   

System CS 86-HI wybrano ze względu na to, że spełniał najsurowsze wymagania dotyczące bezpieczeństwa i stabilności.

System CW 65 Reynaers Aluminium zastosowano w dużych, stałych przeszklonych panelach. Ze względu na wymiary poszczególnych elementów, kluczowym aspektem była wytrzymałość. Aluminiowe ramy musiały unieść ciężar do 600 kg, podczas gdy standardowe rozwiązanie umożliwiało tworzenie elementów o ciężarze do 300 kg. Z tego względu opracowano indywidualne rozwiązania, stosując m.in. specjalne podkładki szklące i elementy narożnikowe.

Przy dużych szklanych panelach zastosowano dylatacje o szerokości zaledwie 16 mm. Dzięki specjalnie zaprojektowanym profilom, ramy od zewnątrz wyglądają tak samo zarówno w przypadku otwieranych, jak i stałych elementów.

Fasada elementowa CW 65-EF zapewniła dodatkowe korzyści - pełna prefabrykacja pozwoliła na szybszą instalację na placu budowy.

In harmony with the natural stone used, all metallic parts of the façade were anodised using the adsorptive colouring process in the ‘Bausilber’ (gold) shade from BWB-Sanodal. The matt gold colour of the windows was also repeated inside.

Klarowność obrazu

We wnętrzu budynku zastosowano droższe i optycznie cieplejsze materiały. Marmur zastępuje płytki gresowe, ściany są wyłożone panelami z drewna orzecha. Centralnym elementem są schody o prostych liniach -przyciągają wzrok i kierują go ku górze. Imponująca wysokość wejściowego holu i wysokie sufity na piętrach dają poczucie dużej przestrzeni i ułatwiają dostęp dziennego światła do wnętrz. 

Dzięki umiejętnemu połączeniu z otoczeniem, proporcjom i zastosowaniu wysokiej jakości materiałów, nowy budynek na Schiffbauplatz jest najnowszą perłą w intensywnie rozwijającej się zachodniej części Zurichu. Wyrafinowana fasada określa przestrzeń i pozwala pracownikom cieszyć się naturalnym światłem i ciekawymi widokami.

Fabrykator: 
Ernst Schweizer
Architekt: 
Baukontor Architekten
Lokalizacja: 
Zurich, Szwajcaria
Fotograf: 
Zeljko Gataric
Użyte systemy Reynaers: