Martis Camp

Kiedy inżynier elektryk, która stała się pełnoprawnym przedsiębiorcą - Massy Medhipour, zapragnęła stworzyć wielopokoleniową rezydencję rodzinną w luksusowym Martis Camp w Lake Tahoe w Kalifornii, zwróciła się do legendarnego architekta Petera Q. Bohlina, aby pomógł zrealizować jej wizję.

Bohlin, który sam siebie określa jako "modernistę z wykształcenia, ale humanistę z praktyki" jest założycielem Bohlin Cywinski Jackson, pracowni znanej z podkreślania relacji pomiędzy strukturą budowlaną a otaczającym środowiskiem. W swojej pracy kierują się badaniem natury ludzi i ich interakcji z naturalnym światem. Medhipour chciała, aby dom współgrał z otoczeniem jako jedna płynna całość, jakby część samego krajobrazu. Medhipour zaprosiła także do współpracy firmę Wisemen Group Interior Design, która zajęła się wnętrzami budynku. Wisemen Group specjalizuje się w projektach, które zwracają uwagę na lokalną historię i rdzenne motywy, jak również istniejące cechy architektoniczne i wymagania terenu. Z kilkoma innymi nieruchomościami Martis Camp w swoim portfolio, WGID znają ekologiczne atrybuty regionu i byli w stanie organicznie włączyć je do wnętrz.

Rezultatem tej iteracyjnej współpracy pomiędzy klientem, architektem i projektantem wnętrz jest olśniewający trzypoziomowy dom o powierzchni 1100 m², na działce 2200 akrów, która biegnie wzdłuż linii grzbietu zacisznej, zachodniej części majestatycznych gór Sierra Nevada.

Rezydencja oferuje panoramiczne widoki na szlak Pacific Crest Trail, które w projekcie architekta zostały podkreślone poprzez szerokie zastosowanie szklanych ścian/okien od podłogi do sufitu. Górska posiadłość podzielona jest na trzy odrębne, intymne przestrzenie dla Medhipour oraz dla każdego z jej dwójki dorosłych dzieci i ich rodzin, wraz z centralną, wspólną przestrzenią życiową służącą do spotkań towarzyskich, relaksu i tworzenia wspomnień. Przestrzeń wspólna rozpoczyna się przeszklonym pawilonem wejściowym prowadzącym do klatki schodowej przykrytej świetlikiem, łączącej trzy poziomy.

SlimLine 38 Okna, SlimLine 38 Drzwi, CP 155 (-LS) Drzwi przesuwne, CW 50 Ściany osłonowe oraz Mosquito Systemy uzupełniające - House Martis Camp zlokalizowany w Truckee, CA, Stany Zjednoczone Ameryki Północnej

Tuż przy wejściu znajduje się rozległy "wielki pokój" oraz towarzyszące mu pomieszczenia mieszkalne i jadalne. Z pięknym widokiem i 7 metrowym sufitem, wielki pokój tworzy serce domu. Przylegające tarasy zewnętrzne i duże werandy również funkcjonują jako wspólne przestrzenie, podobnie jak półpodziemne piętro, które zaspokaja różnorodność potrzeb międzypokoleniowych w rodzinie, oferując pokój win, pokój gier i symulator golfa.

Matka rodziny - Medhipour, ma prywatny apartament nad wielkim pokojem, a jej dzieci i wnuki zajmują dwa skrzydła na wschodzie i południu. Nieruchomość zwrócona jest na zachód, a jej tył skierowany jest w stronę sąsiednich nieruchomości wzdłuż wiecznie zielonej wschodniej drogi dojazdowej, co maksymalizuje prywatność i daje poczucie odosobnienia, a jednocześnie jest funkcjonalnie zintegrowane z mikrospołecznością. Tył domu jest osłonięty fasadą składającą się z nakładających się na siebie elementów cedrowych, częściowo pełnych, a częściowo z listew, które tworzą grę światła i cienia w relacji z otaczającymi drzewami i opadami śniegu, a także w relacji z przestrzeniami wewnętrznymi.

Elewacje są barwione na szaro, czarno lub czerwono, co odpowiada trzem obszarom wewnętrznego układu domu.

Skrzydło rodzinne syna Medhipour obejmuje południową część domu i jest pokryte szarym sidingiem. Skrzydło rodziny córki znajduje się na północnym krańcu i również jest pokryte szarym poszyciem, a duża centralna część wspólna jest określona przez dwustronną konstrukcję stalowej ramy z listew cedrowych barwionych na karmazyn. Ten uderzający kolor pośród ziemistych odcieni reszty posesji i otaczającego ją krajobrazu górskiego przywołuje na myśl żywy przypływ energii unoszącej się z ziemi, która napełnia dom naturalną i organiczną witalnością. Ściana z listew rozciąga się od pokrytego śniegiem grzbietu do samego domu, przekształcając się w dwustronną ścianę w holu wejściowym i reprezentując bijące czerwone serce wielkiego pokoju, a następnie zostaje wpleciona w jedną stronę centralnej, trzypiętrowej klatki schodowej, głównej arterii orientacyjnej domu. Ściana prowadzi do delikatnego mostu przez wejście i do pokrytej miedzią głównej sypialni Medhipour. Zachodnia fasada jest prawie w całości przeszklona, w tym wiele okien od podłogi do sufitu. Zastosowanie szkła miało na celu nie tylko zmaksymalizowanie widoków i stworzenie nieoczekiwanych linii widokowych pod różnymi kątami, ale także przełamanie barier pomiędzy zewnętrzem a wnętrzem. Projektanci chcieli, aby widoki i przestrzenie były nieoczekiwane, aby rezydencja jako całość przypominała "rozłożone origami". Aby stworzyć takie wrażenie, zespół projektantów zwrócił się do specjalistów w dziedzinie aluminium, firmy Reynaers Aluminium.

SlimLine 38 Okna, SlimLine 38 Drzwi, CP 155 (-LS) Drzwi przesuwne, CW 50 Ściany osłonowe oraz Mosquito Systemy uzupełniające - House Martis Camp zlokalizowany w Truckee, CA, Stany Zjednoczone Ameryki Północnej

Tradycyjne szyby dla okien o tak dużej powierzchni, jak te wymagane dla 7-metrowego wielkiego pokoju, musiałyby być wyjątkowo grube, aby pomieścić standard nośności i zapewnić odpowiednią izolację (szczególnie w regionie górskim, który doświadcza znacznych wahań temperatury między śnieżnymi zimami a zalanymi słońcem latami. Jeśli chodzi o techniczne aspekty okuć okiennych, funkcjonalność tradycyjnie ustępuje estetyce. Ponadto duże powierzchnie okienne wymagają zazwyczaj kilku klamer łączących lub belek, co zakłóca panoramiczne wrażenie ich widoków.

Firma Reynaers Aluminium opracowała unikalne rozwiązania w zakresie montażu szkła w swoich opatentowanych systemach drzwi przesuwnych i okien, które ułatwiają tworzenie ultracienkich profili zapewniających czyste linie, eleganckie wzornictwo oraz maksymalną, niezakłóconą szerokość okna. Rozwiązania te wykorzystują trwałe materiały, aby sprostać wyzwaniom architektonicznym bez kompromisów w zakresie wyglądu, praktyczności czy parametrów użytkowych. W rezydencji znajdują się liczne okna od ścian do sufitu, a także przesuwne drzwi na zewnętrzne tarasy i patia, co pozwala na wprowadzenie widoków bez wprowadzania niekorzystnych czynników atmosferycznych, zapewniając mieszkańcom chłód latem i ciepło zimą dzięki najwyższym wskaźnikom komfortu.

Jako główne miejsce spotkań, wielki pokój posiada wyspę kuchenną, która może pomieścić dwanaście osób oraz jadalnię, która może pomieścić dwadzieścia osób, a wszystko to w kontekście rozległych widoków na dolinę, tak jakbyśmy jedli posiłki na świeżym powietrzu. Temat fuzji z naturą został rozwinięty w domu poprzez szerokie zastosowanie naturalnych materiałów w całym projekcie, takich jak podłogi z łupków i desek sosnowych, panele sufitowe i ścienne oraz wykonane na zamówienie szafki z drewna daglezji. Oprócz karmazynowej ściany, inne wewnętrzne akcenty kolorystyczne obejmują stalową kolumnę w kolorze głębokiego błękitu, która wydaje się podtrzymywać podwieszany sufit (w rzeczywistości narożna sypialnia apartamentu Medhipour na piętrze), pokryty miedzianymi panelami w kolorze verdigris. Werdygrysy podkreślają wiele odcieni zieleni wyrażonych w liściach na zewnątrz, a niebieska kolumna przywołuje błękit wieczornego nieba usianego gwiazdami, jak również wody pobliskiego jeziora Tahoe. Kolor ten zastosowano również na niektórych ścianach w łazience. Czerwony motyw z charakterystycznej ściany pojawia się w subtelnych wątkach w całym wystroju, takich jak czerwone szyny w łóżkach dziecięcych, akcenty tego koloru na dywanikach i zastawie stołowej. W większości przypadków paleta kolorów we wnętrzach pokrywa się z kolorami krajobrazu, wprowadzając elementy zewnętrzne do domu, ponieważ duże szklane ściany znoszą granice między zewnętrzem a wnętrzem, między strukturą budowlaną a strukturą geograficzną. Dom zdobią stoliki wykonane z połączenia metalu z kamieniem lawowym oraz wykonane na zamówienie meble w neutralnych odcieniach. Skórzany dywanik ze skóry bydlęcej leży u stóp kominka w wielkim pokoju, który sam jest obudowany płytami betonowymi w odcieniu płowym. Należący do Mehdipour, główny luksusowy apartament, obejmuje pomieszczenia sypialne i mieszkalne, całkowicie przeszkloną łazienkę umieszczoną wysoko na szczycie kalenicy oraz przylegający do niej taras dachowy z jacuzzi i paleniskiem. Niestandardowe skórzane wezgłowie łóżka, koce i przytulne fotele są obite miękkimi, zielonymi tkaninami, które współgrają z podsufitkami z płyt verdigris, obramowującymi jednoszybowe okna sypialni i dającymi poczucie życia wśród koron drzew. Jest to ulubiony element wystroju wnętrz Medhipour. Według niej: "Patrzysz na to i to jest po prostu magia - główna sypialnia ma całą ścianę ze szkła. Rama jest tak elegancka i cienka, że po prostu znika...".

“Patrzysz na to i to jest po prostu magia - główna sypialnia ma całą ścianę ze szkła. Rama jest tak elegancka i cienka, że po prostu znika.”

Domowi udaje się być zarówno intymnym zaciszem, jak i częścią tętniącego życiem ekosystemu. Jest zarówno uderzająco nowoczesny, jak i elegancko rustykalny. Funkcjonuje zarówno jako współczesna rezydencja z najnowszymi udogodnieniami w zakresie komfortu, bezpieczeństwa i stylu życia, które składają się na wielopokoleniowe programy w różnych sekcjach, a jednocześnie jest fundamentalnie zakotwiczony w pradawnych geograficznych i ekologicznych wzorcach, a także rozpuszcza różnice między środowiskiem naturalnym i zabudowanym.