MAN Corporate Centre

MAN Corporate Centre

Max Bögl Bauunternehmung GmbH & Co. KG

Projekt głównej siedziby firmy powinno się zawsze opracowywać ze staranną rozwagą: taki budynek powinien być reprezentacyjny i odzwierciedlać pozycję firmy na polu prowadzonej przez nią działalności. Nie może być jednak efekciarski ani pretensjonalny. Należy znaleźć subtelną równowagę pomiędzy tymi dwoma założeniami, co udało się w przypadku realizacji nowej głównej siedziby Grupy MAN. Budowa kompleksu, zlokalizowanego na północy Monachium, została ukończona w 2009 roku. W nowej siedzibie tej renomowanej firmy przemysłowej z sektora technicznego związanego z transportem znalazło pracę ponad 170 osób. Natomiast architektura centrali MAN została zaprojektowana jako eleganckie niedopowiedzenie.

SPÓJNY WYGLĄD

Ten sześciokondygnacyjny kompleks biurowy przy Ungerer Strasse, ruchliwej monachijskiej arterii, jest tylko po części nowy. W północnym skrzydle budynku, pochodzącym z wczesnych lat 80-tych ubiegłego wieku, tradycyjnie mieściły się pojedyncze omieszczenia biurowe. Architekci jednak nie zinterpretowali przebudowy i rozbudowy budynku jako dialogu pomiędzy starym i nowym – pomieszczenia te tworzą teraz jedną jednostkę. Głównej siedzibie kadry kierowniczej firmy nadano spójny wygląd, zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz, co doskonale współgra z tożsamością firmy MAN. Przebudowywany segment budynku i jego nowo wybudowaną część południową zaprojektowano tak, by stworzyć możliwie jak najbardziej otwartą, zalaną światłem przestrzeń biurową, dostosowaną do nowego sposobu komunikacji w XXI-wiecznym miejscu pracy. Stosując odbijające światło ściany oporowe, perforowane aluminiowe panele sufitowe i przeszklone ściany wewnętrzne, zwiększono możliwość sterowania ilością światła dziennego. Pozwoliło to architektom zapewnić dobre warunki oświetleniowe oraz ścisłe powiązanie z przestrzenią na zewnątrz budynku, pomimo jego głębokości wynoszącej od siedmiu do ośmiu metrów. Od zewnątrz budynek główny cechuje się dystyngowaną wstrzemięźliwością – charakter elewacji wydaje się być inspirowany wyłącznie nowymi technologiami. Budynek posiada ze wszystkich stron zaokrąglone naroża, nato iast w poziomie jego kształt podkreślają ciągi okien wstęgowych oraz aluminiowe panele. Jednolitość fasady uzyskana dzięki tym oknom i panelom sprawia, że lico budynku ma lśniący, gładki, a przy niektórych rodzajach światła nawet jedwabisty wygląd. Efekt różnego sposobu błyszczenia w zależności od warunków oświetleniowych osiągnięto dzięki zastosowaniu specjalnej obróbki wykończeniowej. Przed anodowaniem, panele zostały poddane gruntowaniu wzdłużnemu, które nadało aluminium wygląd stali nierdzewnej o pięknie wykończonejpowierzchni.

SUBTELNA TECHNOLOGIA

Okna wstęgowe zaprojektowano jako podwójnie przeszkloną elewację ze zintegrowanymi osłonamiprzeciwsłonecznymi. Poszczególne okna można w razie potrzeby otwierać dzięki subtelnemu rozwiązaniu technologicznemu z użyciem specjalnych okuć firmy Reynaers. Te ważące w sumie 300 kg okna równolegle wysuwne napędzane są elektrycznie i mogą być wysuwane na odległość do 30 cm od płaszczyzny elewacji. Trwałości mechanizmu otwierania dowiedziono, wykonując próbę działania obejmującą 33 000 cykli. Pod względem ochrony akustycznej okna równolegle wysuwne są efektywniejsze od rozwierno-uchylnych, głównie dzięki podwójnie przeszklonej elewacji, która dodatkowo gwarantuje lepszą naturalną wentylację. Dla zapewnienia izolacyjności termicznej użyto profile z przekładkami termicznymi systemu CS 86-HI, które w znacznym stopniu przyczyniają się do podwyższenia efektywności energetycznej budynku. Lamele osłon przeciwsłonecznych zamontowane są pomiędzy szybami i posiadają regulację ustawień na różnych wysokościach, co umożliwia skuteczne rozróżnienie funkcji ochrony przeciwsłonecznej I funkcji sterowania dopływem światła dziennego. Kondygnacja budynku przeznaczona dla zarządu stanowiła nie lada wyzwanie. Na potrzeby inwestycji skonstruowano specjalne kuliste element narożne, od których odchodzą nachylone okna angielskie prowadzące na taras. W ten sposób, nowa siedziba centrali firmy MAN odzwierciedla nie tylko wysoką pozycję firmy ale także jest doskonałym przykładem rozwiązania Reynaers skrojonego na miarę: niczym uszyty na specjalnie zamówienie garnitur o klasycznym kroju I wysokiej jakości materiału.

Vertical section of POW (Parallel Opening Window) with integrated sun blinds

Architekt: 
Max Bögl Bauunternehmung GmbH & Co. KG
Lokalizacja: 
München, Niemcy Zobacz na mapie
Fotograf: 
Aspectfoto Königsbrunn
Inni partnerzy: 
FOM Real Estate (Investors)
Użyte systemy Reynaers: 
Project solutions: 
CW 86-EF/SG bespoke solution