Heaven 11

Heaven 11

Pracownia Ark Architects niedawno ukończyła luksusową rezydencję Willa Heaven 11 w prestiżowym kompleksie La Zagaleta na południu Hiszpanii, powszechnie uważanym za najbardziej ekskluzywny ośrodek mieszkaniowy w Europie. Osiedle znajduje się dziesięć minut drogi od uroczej Marbelli na hiszpańskim wybrzeżu Costa Del Sol. Miejsce to od dawna kojarzone jest z luksusem i pełni rolę placu zabaw dla bogatych i sławnych z całego świata. La Zagaleta zajmuje obszar około 900 hektarów i obejmuje dwa pola golfowe, prywatne kluby, dostęp do jachtów, lądowisko dla helikopterów, ośrodek jeździecki, korty tenisowe i inne ekskluzywne udogodnienia: od szefów kuchni nagrodzonych gwiazdkami Michelin po usługi prawne i księgowe. Prywatne, ogrodzone osiedle jest otoczone przez ląd i morze oraz objęte całodobową ochroną. Teren obejmuje 230 wybudowanych już domów oraz 190 działek, na których już wkrótce powstaną kolejne projekty. Ceny gotowych domów sięgają dziesiątek milionów euro.

Podczas prac nad Heaven 11 zespół projektowy rozpoczął prace od szkieletu, który miał połączyć ze sobą najwyższy poziom luksusu i komfortu w jedno, doskonałe doświadczenie. Koncepcja przewidywała wpasowanie nieruchomości tak, aby stworzyć niemalże żywy organizm zakorzeniony w DNA otoczenia. Działka o powierzchni 5 tysięcy metrów kwadratowych pozwala podziwiać panoramę Morza Śródziemnego, dostrzec wybrzeże Afryki, Gibraltar oraz bujną zieleń rejonu Serrania de Ronda. Widoki te można dostrzec w swobodnym podejściu do projektu willi, który przeplata współczesne i ponadczasowe motywy w serii funkcjonalnych, luksusowych oraz komfortowych przestrzeni. Całość dopełniają stylowe dodatki tak bardzo pasujące do wygórowanych przyzwyczajeń mieszkańców La Zagatela. Materiały zostały dobrane nie tylko ze względu na ich estetykę, ale także funkcjonalność i trwałość. Świadomy wybór palety naturalnych materiałów dodatkowo wzmacnia odbiór formy. W przypadku wnętrz są to niestandardowe elementy drewniane, armatura ze stali nierdzewnej, marmur i ręcznie cięte kamienne elementy. Na zewnątrz starannie uformowane elementy krajobrazu obejmują podjazd wykonany z mozaiki żwirowej, dedykowane oświetlenie zewnętrzne oraz rozbudowane ogrody wykorzystujące lokalną florę. Jednak podstawowym materiałem, który wpłynął na całokształt projektu i traktowano go priorytetowo, był najbardziej naturalny ze wszystkich - światło.

W projekcie zintegrowano również szereg zadaszonych i otwartych tarasów, łącząc funkcje zewnętrzne i wewnętrzne zacierając różnicę między budynkiem a krajobrazem. Strefa dzienna o wysokości dwóch kondygnacji z windami i dwoma biegami schodów prowadzących na piętro wprowadza loftową atmosferę. Za foyer znajduje się pałacowy salon na otwartym planie oraz kuchnia i jadalnia z widokiem na panoramę Morza Śródziemnego. Na parterze znajduje się również kilka pokoi gościnnych z łazienkami i kameralny, rodzinny salon z wystawnymi meblami i przytulnym kominkiem. Poza funkcjami wewnętrznymi patia i tarasy rozciągają się na zewnątrz do wielkiego basenu z ukrytą, baru i grilla, części wypoczynkowej, jacuzzi oraz rozległych ogrodów krajobrazowych.

Większość pokoi na parterze ma pełnowymiarowe przeszklone ściany, które roztaczają zapierające dech w piersiach widoki na ocean i góry. Na najwyższym poziomie znajduje się główna sypialnia i dodatkowe apartamenty, również wyposażone w okna sięgające od podłogi do sufitu oraz zewnętrzne patio. Poziom piwnicy zajmuje dużo większą powierzchnię niż reszta willi i został zaprojektowany jako rozrywkowe centrum posiadłości. To piętro jest wyposażone w siłownię, kino, sześciostanowiskowy garaż oraz wydzielone apartamenty dla gości lub personelu z prywatnymi wejściami. Znajduje się tam także spa, sauna parowa, podgrzewany kryty basen z ukrytą krawędzią i wykonana na zamówienie piwnica z winami dopełniona salą degustacyjną.

Nazwa "Costa del Sol" wzięła swoją nazwę od naturalnego nasłonecznienia, a mieszkańcy wybrzeża cieszą się 325 słonecznymi dniami w roku. Poza korzyściami wpływającymi na styl życia umożliwiło to wykorzystanie światła jako elementu projektu willi. Energia słoneczna została spożytkowana przez panele fotowoltaiczne oraz szkło refleksyjne do ogrzewania basenów. Elementy te zostały sprzężone z innymi, jak składane przykrycia basenowe, pompy ciepła, klimatyzacja z układem wody lodowej, energooszczędne oświetlenie LED oraz system irygacji wykorzystujący wodę deszczową. Całość sprawia, że willa jest niezwykle wydajna energetycznie - przez sześć miesięcy w roku jest to nieruchomość o zerowej emisji dwutlenku węgla. Heaven 11 na nowo definiuje współczesną rezydencję, dostosowując zasady klasycystyczne do czystej formy architektury. Główny architekt Manuel Ruiz Moriche wyjaśnia koncepcję:

“HEAVEN JEST PROJEKTEM, KTÓRY KROK PO KROKU OTWIERA SIĘ PRZED NAMI, POZWALAJĄC ODKRYWAĆ KOLEJNE PRZESTRZENIE W KAŻDYM KOLEJNYM MOMENCIE. ROBI TO NIEJAKO GRAJĄC NA UCZUCIACH MIESZKAŃCÓW AŻ DO MOMENTU, W KTÓRYM TRAFIAJĄ DO PONAD 1000-METROWEJ PIWNICY GDZIE NASTĘPUJE EKSPLOZJA ŚWIATŁA SŁONECZNEGO. TO WŁAŚNIE SPRAWIA, ŻE PROJEKT TEN JEST DOŚWIADCZENIEM DLA ZMYSŁÓW W KAŻDYM JEGO ZAKĄTKU.”

Nazwa "Heaven" została zainspirowana główną elewacją projektu, która była ukierunkowana na otwarcie widoku na morze. Efekt (jak wyjaśnił ponownie Ruiz Moriche), jest taki:

“TWORZY SIĘ BEZPOŚREDNI ZWIĄZEK POMIĘDZY MORSKIM KRAJOBRAZEM I BŁĘKITNYM NIEBEM POŁUDNIOWEJ HISZPANII. TO WZAJEMNE PRZENIKANIE SIĘ WIDOKÓW NAPRAWDĘ JEST NICZYM NIEBIOSA.”

Motyw ten jest dodatkowo podkreślony przez elementy ażurowe w elewacjach oraz przez nawisy, które przedłużają motyw otwartości oraz kiedy słońce penetruje przestrzeń pod różnymi kątami, tworzą efekt gry światła i cienia. Elewacje służą również tworzeniu poczucia prywatności mieszkańców i gości bez uszczerbku na przestronności i w połączeniu z krajobrazem oraz otwartym powietrzem. W ogrodach występują rodzime gatunki śródziemnomorskich roślin, dosłownie zakorzeniające posiadłość w jej geograficznym pochodzeniu. Zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne baseny mają minimalistyczny design, który jest synonimem luksusu - a właśnie tego oczekują mieszkańcy. Jednocześnie nie narzuca się on formą lub widokiem techniki pozwalając korzystać z kojącego wpływu wody i natury. Willa została wyposażona w ręcznie robione meble i indywidualnie zaprojektowane instalacje wraz z dyskretnie zainstalowanymi najnowszymi systemami inteligentnego zarządzania budynkiem. Żaluzje i klimatyzacja są zaprogramowane tak, aby automatycznie dostosowywały się do zmieniających się w ciągu dnia nasłonecznienia i temperatury, a także poprawiają wskaźniki izolacji termicznej oraz słonecznej z punktu widzenia kosztów i konserwacji.

Pracownia Ark Architects pełniła w projekcie funkcje zarówno architektów jak i wykonawców, co przyniosło znaczące korzyści w relacjach z dostawcami. Wykorzystując światło jako główny budulec w procesie projektowania willa wymagała szczegółowego planowania oraz najnowocześniejszych rozwiązań stolarki okiennej. Ark do współpracy nad rozwiązaniami przeszkleń, które mogłyby zrealizować ich wizję zarówno ze strony estetycznego jak i funkcjonalnego punktu widzenia, zaprosiła specjalistów z dziedziny szklenia i aluminium firmy Reynaers Aluminium. Biorąc pod uwagę dużą liczbę elementów metalowych i szkła potrzebnych do wykonania przeszkleń od podłogi do sufitu, zastosowano szereg kompatybilnych rozwiązań firmy Reynaers Aluminium. Te innowacje pozwoliły na maksymalną swobodę projektowania pod względem zwiększenia jasności i poszerzenia widoku w pomieszczeniach, przy jednoczesnym zachowaniu najwyższych standardów jakości, zrównoważonego rozwoju, komfortu i bezpieczeństwa. Manuel Ruiz Moriche wyjaśnia w jaki sposób filozofia światła jako materiału, która napędzała projekt, została zastosowana do stworzenia niestandardowego podejścia do szklenia zgodnie z wyjątkowymi cechami geograficznymi miejsca:

“ZROZUMIENIE ORIENTACJI SŁOŃCA O KAŻDEJ PORZE ROKU, WIATRU, TRYBU ŻYCIA ORAZ WIDOKU, KTÓRY CHCEMY UCHWYCIĆ JEST KLUCZOWA. W ZWIĄZKU Z TYM W TEJ REALIZACJI UWZGLĘDNIAMY RÓŻNE POZIOMY OCHRONY PRZECIWSŁONECZNEJ, KTÓRE SĄ NIEZBĘDNE, ABY ZMNIEJSZYĆ WPŁYW PROMIENI UV.”

Firma Reynaers Aluminium jest pionierem w doskonaleniu konstrukcji przyjaznych dla środowiska, a rozwiązania dotyczące przeszkleń zostały wybrane ze względu na ich wyjątkowe właściwości - zarówno do maksymalizacji widoku jak i wydajności termicznej na najwyższym poziomie. Wyjątkowa wodoszczelność i odporność na obciążenie wiatrem minimalizuje straty ciepła, na rzecz maksymalizacji zysków.

Do przejścia między przestrzeniami wewnętrznymi, a tarasami zewnętrznymi zastosowano systemy przesuwne Reynaers Concept Patio (CP 68 i CP 155). CP 155-LS (podnoszono-przesuwny) pozwolił na zastosowanie wysoce izolowanego, smukłego profilu, który jest w stanie pomieścić pożądane duże pakiety szklane, a także pozwala na zamocowanie całoszklanych narożników, które nie zaburzają perspektywy. To rozwiązanie pozwala również na mocowanie dużych tafli szkła w ościeżnicach przed instalacją na miejscu ułatwiając tym samym logistykę. Oprócz ram aluminiowych o wysokiej stabilności samo aluminium jest uważane za materiał „ekologiczny” ze względu na jego trwałość i możliwość recyklingu. Systemy Hi-Finity firmy Reynaers Aluminium zostały użyte do stworzenia eleganckich ścian całoszklanych z całkowicie ukrytymi profilami. Rozwiązania okienne Reynaers Concept System (w szczególności CS 77 i ES 50) pozwalały na szklenie pakietami jedno- lub dwukomorowymi, które można dostosować do okien otwieranych do wewnątrz lub na zewnątrz. Wszystkie te rozwiązania zostały zaprojektowane tak, aby wytrzymać duże obciążenie wiatrem bez potrzeby stosowania tradycyjnych ciężkich przeszkleń. Dzięki zastosowaniu elementów przedłużających ramę zewnętrzną CP 155 jest w stanie uzyskać szerokie o wysokości do 3 metrów. Poza widoczną funkcjonalnością wszystkie te rozwiązania posiadają warianty oferujące najwyższe bezpieczeństwo dzięki wysokiej odporności na ogień, włamanie, a nawet kuloodporność. Biorąc pod uwagę zamknięty charakter osiedla wskaźniki bezpieczeństwa są niezwykle ważne dla klientów pragnących kupić nieruchomość, a można było je zoptymalizować dzięki wdrożeniu wysokowydajnych rozwiązań firmy Reynaers Aluminium.

Punktem kulminacyjnym tej współpracy jest spektakularna i wyjątkowa rezydencja, która łączy ze sobą najwyższą dostępność, styl i komfort życia w jednym mieszkaniu, które z kolei znajduje się w naturalnej i rekreacyjnie bogatej, bardzo atrakcyjnej lokalizacji. Zastosowane najnowsze rozwiązania ekologiczne i technologiczne określają nieruchomość jako współczesny wyraz klasycznego, pełnego relaksu stylu życia w kurorcie. Ta jakość jest dodatkowo wzmocniona przez włączenie ekskluzywnych rozwiązań rozrywkowych, rekreacyjnych i zwiększających komfort z uwzględnieniem wyposażenia. Willa Heaven 11 wykracza poza bycie "domem" do bycia "doświadczeniem". Od samego początku stawia na pierwszym miejscu emocje i dobre samopoczucie mieszkańców, a przyjmując organiczne podejście do procesu projektowania pozwala na zmysłową, architektoniczną podróż po poziomach willi i rozległych terenach ją otaczających. Willa Heaven 11, z natury empiryczna, oferuje swoim mieszkańcom kawałek nieziemskiego raju zakotwiczonego i zakorzenionego w podtrzymującej życie ziemi.

Architekt: 
Lokalizacja: 
Wuustwezel, Hiszpania