DC New Logic III

DC New Logic III

Projektowanie na przyszłość

 

To futurystyczne centrum dystrybucyjne ze stali, szkła i aluminium, zostało wybudowane w Tilburg w Holandii, tuż obok autostrady. Deweloper, firma Dokvast, zleciła pracowni Habeon Architecten zaprojektowanie wysoko zrównoważonego budynku dla spółki Rhenus Logistics. Centrum logistyczne jest prawdziwym odmianą w porównaniu z oczywistymi w formie magazynami, które szpecą krajobraz wzdłuż autostrady na okolicznym przemysłowym terenie. 

Wyjątkowe cechy budynku DC New Logic III firmy Rhenus Logistics to wielka skala, zaokrąglone kształty i ogromna ilość szkła jak na tego typu budynek. Architekt Hung Tran z pracowni Habeon Architecten jest odpowiedzialny za ten stworzony z wielką wyobraźnią projekt. Jego inspiracją była lokalizacja przy autostradzie.

- To centrum logistyczne jest silnie zrównoważone w najszerszym znaczeniu tego słowa - zapewnia Tran. - Nie tylko pod względem zużycia materiałów i energii, ale również dlatego, że oferuje przyjemne środowisko pracy i może być elastycznie zagospodarowywane. A to konieczne, bo branża logistyczna bardzo szybko się rozwija i jeśli chcemy, żeby te zabudowania pozostały funkcjonalne przez długi czas, musimy je projektować inteligentnie. Poza tym klient wyraźnie zażądał centrum dystrybucyjnego gotowego na przyszłość. 

 

Tuba

Dzięki stworzeniu długiej na 290 metrów, eliptycznej w formie, skierowanej na południe i w stronę autostrady fasady, udało się osiagnąć dynamiczny efekt, nietypowy dla budynków logistycznych. Wywołuje to skojarzenia z centrum handlowymi The Wall (pracownia VVKH) i salonem samochodowym Cockpit, który jest częścią projektu Bariera Akustyczna (Acoustic Barrier) wzdłuż autostrady (Kas Oosterhuis/ONL). 

 

- Klient chciał czegoś, co przykuje wzrok, czegoś odpowiadającego dynamice lokalizacji. Optowaliśmy za organiczną i dynamiczą formą, za przechyloną elipsą - mówi odpowiedzialny z projekt architekt Hung Tran. - Duże wycięcie w elipsie tworzy przestrzeń na 38 stanowisk załadunkowych. Jednocześnie powstał wielki baldachim, który funkcjonuje jako osłona przeciwsłoneczna. Na poziomie dachu zaprojektowaliśmy drugie wycięcie, w którym powstalo miejsce na panele fotowoltaiczne, zaopatrujące budynek w energię.

Za dynamiczną "Tubą" znajduje się prostokątny magazyn. Ściana, rozdzielająca część wysyłkową i magazynową, chroni przechowywane produkty przed przegrzewaniem i chłodem. Całkowite wymiary budynku to 158 x 290 x 18 metrów. 

 

Ściany osłonowe

Budynek ma ogromne, przeszklone fasady, by wpuścić jak najwięcej światła dziennego i stworzyć przyjazne środowisko pracy. Ogromny baldachim, stworzony poprzez wycięcie w "Tubie" z południowej strony, służy jako osłona przeciwsłoneczna dla biur i pośrednich kondygnacji za nimi. Te kondygnacje są pomyślane jako przestrzeń VAL (Value Added Logistics), gdzie produkty są znakowane, wyceniane, pakowane i zaopatrywane w listy przewozowe.

Dwie eliptyczne końcowe ściany "Tuby" są przeszklone. Firma Portalume Systemen, specjalista w technologii fasad aluminiowych, wyprodukował, dostarczył i zamontował około 3 700 metrów kwadratowych aluminiowej ściany osłonowej w systemie CW 50. Około 95% ściany osłonowej było wykonane maszynowo, ręcznie - tylko części zaokraglone. Hung Tran mówi o swoim wyborze: - Aluminiowe ramy doskonale pasują do centrum dystrybucyjnego, bo nie wymagają specjalnej konserwacji. Co więcej, aluminiowe profile pozwalają tworzyć tak smukłe detale, że można minimalizować widoczną część konstrukcji i zwiększać powierzchnię szkła.

Fasada została zwieńczona systemem dachowym firmy Kalzip, blachą na rąbek stojący, która pozwala na tworzenie pięknych krzywizn. - Struktura blachy i ukierunowanie podziałów podkreślają krzywiznę budynku. Forma i jasny odcień anodowanego aluminium składa się na wizję futurystycznego obiektu, który wygląda tak, jakby wylądował przy autostradzie.

Dynamiczne wnętrze

"Tuba" ma również dynamiczne wnętrza, z zaokrąglonymi kształtami ścian, mebli i elementów oświetleniowych. W wysokim na 9 metrów głównym holu uwagę przyciągają stalowe, spiralne schody, zaprojektownae przez pracownię Habeon we współpracy z projektantką wnętrz Marią Tellez. Schody są wykończone materiałem przypominającym stiuk w kolorze antracytu. Mają balustradę o grubości 90 milimetrów oraz zintegrowane z nią poręcze i oświetlenie LED.

 

W części biurowej wnętrze elipsy jest wykończone drewnianymi panelami Derako. Dzięki umieszczeniu paneli poziomo jeden nad drugim, zakrzywione linie przechodzą płynnie z podłóg na sufity. Rozpisana na półokręgu drewniana ławka umocowana jest przy zakrzywionej ścianie.

 

Zabudowa recepcji w eliptycznym kształcie i minimalistyczne wiszące lampy dopełniają wyrafinowanego designu wnętrza. 

BREEAM Outstanding

Centrum dystrybucyjne zostało skonstruowane z użyciem materiałów przyjaznych dla środowiska, a w budynku wykorzystano m.in. oświetlenie LED z automatycznym sterowaniem, potrójne szyby, dodatkową izolację dachu i pompy ciepła. Budynek uzyskał certyfikat BREEAM na poziomie Outstanding z wyjątkowo wysoką oceną 98,48%. Pod koniec 2018 roku dach był całkowicie wyposażony w panele fotowoltaiczne. Budynek produkuje obecnie więcej energii niż jej zużywa.

Taka ocena to prawdziwe osiągnięcie, które gwarantuje, że budynek zaprojektowano jako gotowy na przyszłość.

Fabrykator: 
Architekt: 
Lokalizacja: 
Tilburg, Holandia
Fotograf: 
Hennie Raaymakers