Winnica Quoin Rock

Winnica Quoin Rock

Garth Carnell Dr Yuliya Gaiduk

Winnica Quoin Rock znajduje się w okolicach Stellenbosch w Południowej Afryce. Tuż obok rozciągają się góry Simonsberg, a charakterystyczną cechą krajobrazu jest czerwona gleba. W 2018 roku architektka dr Yuliya Gaiduk przeprowadziła renowację budynków winnicy – prace obejmowały remont głównego budynku dla gości oraz całkowitą metamorfozę winnicy i magazynu, który stał się ostatecznie miejscem spotkań i degustacji. Dzięki otworzeniu wnętrz na spektakularny krajobraz powstało jedno z najbardziej wyjątkowych miejsc w całym regionie Stellenbosch.

Projektant Pierre Cronje stworzył dekorację odtwarzającą zarys gór Simonsberg wykorzystując stare dębowe panele. Zróżnicowane tekstury i kolory paneli pozwoliły wprowadzić do kompozycji głębię, która tworzy wrażenie trójwymiarowości w przestrzeni recepcyjnej.

Centralny bar degustacyjny w Wine Lounge przypomina kragłe fermentacyjne beczki które znajdują się w tutejszej piwnicy. Dekoracyjny motyw na suficie jest nawiązaniem do liści winorośli poruszanych letnim wiatrem. Wieczorami Wine Lounge zamienia się w Gåte, nową ekscytującą restaurację.

Zewnętrzna wodna kaskada i okrąg z wodą zostały zaprojektowane przez Clive'a Giliomee (projektant instalacji wodnych i inżynier w firmie Water In Motion). Symbolizują potoki i rzekę, które zasilają winnicę. Projekt odzwierciedla krąg życia w krainie wina.

Winnica zakorzeniona w krajobrazie

Projekt głównego wejścia do winnicy wykorzystuje elementy otaczającego ją krajobrazu - wodę, ziemię, winorośle i góry. Rama z rdzewionego metalu tworzy przy wejściu portal, który obiecuje wyjątkowe doświadczenie. Ramy są w tym samym kolorze jak czerwona ziemia na stokach Simonsberg.

Po wejściu na teren winnicy znajdziemy dalsze inspiracje krajobrazem i samą winnicą. Industrialna rzeźba z brązu, zaprojektowana przez Charlesa Haupta z Bronze Age Studio in Woodstock, swoją formą przypomina przelewające się wino. Kolejna rzeźba z brązu umieszczona jest nad lustrem wody przed wejściem do budynku - wywoływany wiatrem ruch wody nadaje całości dynamizmu.

Przeobrażenie magazynu

Ogromny dawny magazyn został odnowiony i przekształcony w miejsce spotkań i degustacji, w wypełnioną światłem przestrzeń, która może pomieścić nawet 200 gości. Ceglane ściany zastąpiono przeszklonymi konstrukcjami wykorzystującymi profile aluminiowe Reynaers Aluminium - teraz z wnętrza można bez przeszkód podziwiać malownicze otoczenie.

 

Część degustacyjna, Venue Hall, ma marmurową posadzkę i szklane ściany. Przesuwane panele z wycinanym laserowo wzorem zasłaniają drzwi prowadzące do kuchni o industrialnych rozmiarach oraz do pomieszczenia z systemem klimatyzacji i nagłośnieniem. W głównej przestrzeni zawisły wspaniałe żyrandole z brązu, zaprojektowane przez Charlesa Haupta. 

“Zdecydowaliśmy się wykorzystać otaczającą nas naturę - otworzyliśmy ściany, żeby wprowadzić krajobraz do wnętrz.”Dr Yuliya Gaiduk

Współpraca architekta i producenta

Wprowadzenie krajobrazu do wnętrz jest z pewnością jednym z najważniejszych elementów transformacji budynków winnicy. Spektakularna konstrukcja z sięgających od podłogi do sufitu profili aluminiowych w Venue Hall to efekt współpracy pomiędzy architektem, Reynaers Aluminium i wykonawcą konstrukcji, firmą JBC Aluminium Company.

JBC Aluminium jest oficjalnym przedstawicielem Reynaers Aluminium w tym regionie, a menedżer projektów, Stephan Badenhorst, współpracował wcześniej przy wielu innych realizacjach. Wszystkie strony działały wspólnie tak, żeby powstało najwyższej jakości rozwiązanie.

 

“Tak wysokie otwierane drzwi mogliśmy stworzyć dzięki zwiększonej w porównaniu ze standardem wytrzymałości - rozwiązanie można było zrealizować tylko przy ścisłej współpracy JBC i Reynaers Aluminium.”Stephan Swanepoel

W konstrukcji Venue Hall wykorzystano drzwi składane CF 77okna CS 68. Podwyższona wytrzymałość wybranych systemów była niezbędna do stworzenia otwieranych drzwi o wysokości określonej w projekcie.

W przeszklonych ścianach odbija się nie tylko krajobraz, ale również niebo - poruszające się chmury sprawiają, że fasada ożywa i staje się integralną częścią otoczenia.

“Nowe ściany o metalowej konstrukcji odtwarzają kształt pierwotnej fasady budynku. Dzięki przeszkleniom odbijają jak w lustrze piękno otaczającego krajobrazu. ”Dr Yuliya Gaiduk

Każdy komponent wybrany do tego projektu musiał być wysokiej jakości i umożliwiać cieszenie się naturalnym pięknem otoczenia.

Architekt: 
Garth Carnell Dr Yuliya Gaiduk
Lokalizacja: 
South-Africa
Fotograf: 
Użyte systemy Reynaers: