Belmont Hub

Belmont Hub

Bollig Design Group

Australijska firma Bollig Design Group (BDG) zaprezentowała niedawno ukończone Belmont Hub, wielofunkcyjne i międzypokoleniowe centrum społeczne zlokalizowane w dzielnicy Belmont w Perth w Zachodniej Australii. Projekt o wartości 41,5 miliona dolarów (AUD) - największy w dotychczasowej historii miasta Belmont - jest pozycjonowany jako zintegrowane centrum społeczno-kulturalne, w którym można się uczyć, gromadzić, rozmyślać i spotykać, które wyznacza nowy regionalny i krajowy punkt odniesienia w świadczeniu usług społecznych zarówno teraz, jak i w przyszłości.

Budynek mieści dwupoziomową bibliotekę, centrum cyfrowe, studio nagrań, centrum seniora i nowoczesne muzeum, a także jadalnię, ośrodek opieki nad dziećmi, przestrzeń zieloną i szereg pomieszczeń biurowych dla organizacji społecznych i non-profit. Projekt został zlecony przez Radę Miasta Belmont i sfinansowany dzięki połączeniu funduszy federalnych i miejskich, dotacji oraz pomocy zewnętrznej. Rada podjęła szeroko zakrojone konsultacje ze społecznością lokalną w celu opracowania założeń projektowych, które następnie zostały przekazane do BDG, któremu powierzono pełen zakres zarządzania projektem na każdym etapie inwestycji, od wstępnej koncepcji i projektu po budowę i realizację. Z kolei BDG nawiązało współpracę z PACT Construction, aby zrealizować obiekt i współpracować nad wyzwaniami budowlanymi i rozwiązaniami wynikającymi z projektu, wymogów miejskich i najlepszych praktyk branżowych.

Oprócz elementów funkcjonalnych, określonych w wytycznych miasta, na koncepcję projektu wpłynęły również wymagania logistyczne i te dotyczące zrównoważonego rozwoju. Wytyczne wymagały zastosowania zasad CPTED (Crime Prevention Through Environmental Design) w celu zapewnienia bezpieczeństwa i zdobycia zaufania użytkowników w całym zakresie projektu, a także wymagały, aby budynek dążył do uzyskania co najmniej 5-gwiazdkowej oceny Green Star w 6-gwiazdkowej skali. Ograniczona z trzech stron ruchliwymi drogami, a z czwartej istniejącym budynkiem biurowym, powierzchnia działki pozwalała na budowę obiektu o powierzchni zaledwie 3500 m2. Wymagało to wielopoziomowego rozwiązania, ale wysokość musiała zostać ograniczona zgodnie z zasadami CPTED. W połączeniu z tymi ograniczeniami oznaczało to, że projekt musiał uwzględniać szereg czynników - istniejące parametry terenu i kontury zarówno naturalnych, jak i zbudowanych elementów, wskaźniki środowiskowe, dostępność, zrównoważony rozwój i potrzeby społeczności. Aby sprostać tym wyzwaniom, BDG zakotwiczyło koncepcję projektu wokół tematu wizualnej przejrzystości.

Istniejący na miejscu budynek biurowy posiadał zakrzywiony front, który BDG wykorzystało jako motyw przewodni w nowym projekcie. Nowy budynek posiada zakrzywioną ścianę osłonową, która odzwierciedla starszy budynek i tworzy wejście w stylu lejka pomiędzy dwoma przestrzeniami budynku, które są teraz połączone przez zagospodarowany plac na świeżym powietrzu (wcześniej parking - zatoka parkingowa została przeniesiona w podziemia nowej konstrukcji). Plac koncentruje się wokół dwóch dużych drzew figowych, które już znajdowały się na tym terenie i zgodnie z życzeniem społeczności musiały zostać zachowane. Figowce zostały wplecione w projekt i wykorzystane jako okazja do wprowadzenia krajobrazu do budynku, z otaczającymi je nowymi konturami. Plac jest zagospodarowany zielenią miejską i zawiera miejsca do biernej rekreacji, a także prowadzoną przez społeczność kuchnię demonstracyjną.

CW 60-SC Ściany osłonowe - Community centre Belmont Hub zlokalizowany w Perth, Australia

Wejście do budynku funkcjonuje jako jego aktywna krawędź na poziomie pieszych i ma za zadanie płynnie przechodzić i przenosić odwiedzających pomiędzy wnętrzem a otoczeniem zewnętrznym. Fizyczna przejrzystość jest uzupełniona o przejrzystość wizualną dzięki szerokiemu zastosowaniu szkła. Z parteru użytkownicy mają dostęp do połączonych ze sobą funkcji biblioteki, kawiarni, muzeum i centrum seniora. Przestrzenie mają otwarty plan, pozwalający na elastyczną adaptację do nowych zastosowań i podkreślający przejrzystość i wzajemne powiązania. Atmosfera miejsca ma być przyjazna, bezpretensjonalna, zachęcająca do ruchu i eksploracji całej przestrzeni. Wewnętrzne przestrzenie budynku są rozplanowane i nawarstwione pionowo i poziomo, ułatwiając interakcję zarówno pomiędzy pokoleniami, jak i pomiędzy różnymi członkami i zastosowaniami społeczności, odzwierciedlając dynamikę swobodnego przepływu, która definiuje społeczność.

Przejrzystość jest dodatkowo wyartykułowana poprzez interwencje przestrzenne na całej powierzchni. Zastosowano złożony system przeszkleń, który umożliwia gościom zewnętrznym oglądanie pomieszczeń wewnętrznych, a gościom wewnętrznym - podziwianie naturalnych i artystycznych krajobrazów oraz otoczenia poza obrębem budynku. Kontrastujące elementy fasady, w tym gonty aluminiowe, okładziny z drewna kompozytowego oraz pionowe i niestandardowe żaluzje przeciwsłoneczne zastosowane po różnych stronach, tworzą warstwową, teksturowaną powłokę budynku. Świetlik podtrzymywany przez 20-tonową ramę ze stali konstrukcyjnej wieńczy centralną przestrzeń atrium, w której znajduje się szklana winda i "pływająca" klatka schodowa, pozbawiona kolumn i belek nośnych. Ogólny efekt atrium to element pustki biegnący wzdłuż centralnego kręgosłupa konstrukcji i łączący funkcje w spójną, holistyczną artykulację. Większe betonowe i stalowe belki konstrukcyjne oraz elementy mechaniczne są celowo pozostawione na widoku zwiedzających. BDG wyjaśnia:

"Na projekt zewnętrzny, duży wpływ miała potrzeba uzyskania 5-gwiazdkowego wyniku Green Star w budynku, który wymagał przezroczystego szkła. Zastosowanie pochylonych fasad, rozległych osłon przeciwsłonecznych, wysoko izolowanych paneli okładzinowych było odpowiedzią na wymagania dotyczące zrównoważonego rozwoju i kosztów cyklu życia. Klient chciał również, aby budynek stanowił przykład zaangażowania Rady w sprawy społeczności lokalnej i stał się symbolem miasta."

Zasady zrównoważonego rozwoju są nieodłącznym elementem projektu. Konsultanci pomocniczy zapewnili współpracę nad szeregiem rozwiązań dostosowanych do potrzeb klienta, aby zapewnić maksymalną efektywność środowiskową i zrównoważony rozwój. Fotowoltaika uzyskująca 100kw energii słonecznej, została wykorzystana do napędzania funkcji ogrzewania i chłodzenia oraz generowania ciepłej wody użytkowej. We wszystkich pomieszczeniach zainstalowano energooszczędne żarówki LED, wzbogacone o inteligentne funkcje ściemniaczy i czujników ruchu, aby priorytetowo wykorzystywać naturalne światło dzienne. Zainstalowano urządzenia sanitarne o niskim zużyciu wody oraz system zbierania i magazynowania wody deszczowej w budynku. Elementy wewnętrzne pochodzące z recyklingu i upcyklingu, takie jak wykładzina, panele sufitowe i stanowiska pracy, zostały zastosowane wszędzie tam, gdzie było to możliwe, a podłogi z polerowanego betonu zostały wybrane, aby zarówno obniżyć koszty utrzymania w czasie, jak i zintegrować je z wysoce wydajnym sufitem i projektem akustycznym ścian. Inteligentny system BMS monitoruje i steruje tymi i innymi funkcjami, w tym technologiami wentylacji i wygaszania.

Mimo że wizualnie projekt był bardzo efektowny, nacisk na przejrzystość wymagał zastosowania na fasadzie zakrzywionej ściany osłonowej, co było skomplikowanym technicznie przedsięwzięciem. Aby zrealizować ten cel, firma Bollig nawiązała współpracę z ekspertami w dziedzinie aluminium, firmą Reynaers Aluminium, która oferuje szyte na miarę i niestandardowe rozwiązania w zakresie przeszkleń. Starszy Architekt i Dyrektor Zarządzający projektu Edwin Bollig wyjaśnia:

“The entire glazed façade was customized to suit the unique design, requiring a high degree of coordination and cooperation between the architect, façade engineers and fabricators.”

Kluczowym elementem w realizacji ambitnej koncepcji przeszklenia było rozwiązanie Reynaers Aluminium ConceptWall 60-SC. Liczba 60 odnosi się do widocznej szerokości wewnętrznej stolarki wynoszącej 60 mm, a oznaczenie SC oznacza "strukturalnie zamocowany" system oparty na innowacyjnych, wąskich profilach aluminiowych zacisków, rozmieszczonych strategicznie w celu utrzymania ciężkich tafli szkła na miejscu. Firma Reynaers Aluminium opracowała to rozwiązanie specjalnie z myślą o projektach takich jak ten realizowany przez BDG, które wymagają cięższych szyb. W rozwiązaniu ConceptWall zastosowano modułowy projekt systemu, który umożliwia inteligentne wzmocnienie profili, które mogą wytrzymać ciężar do 450 kg. Pozwala to na uzyskanie solidnej konstrukcji, która jest w stanie sprostać specyficznym wymaganiom w zakresie bezpieczeństwa i zrównoważonego rozwoju, bez konieczności rezygnacji ze swobody projektowania.

Z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju, system ConceptWall60 uzyskuje wysokie wyniki w szeregu wskaźników komfortu, posiada wysoką izolacyjność akustyczną, doskonałą wodoszczelność i wiatroszczelność oraz odporność na uderzenia. Ponadto, system oferuje doskonałą izolację termiczną, umożliwiając integrację z ogólną filozofią oszczędzania energii, charakterystyczną dla całego projektu. Kierownicy projektów i klienci często niechętnie korzystają z rozwiązań "szytych na miarę", ponieważ wiążą się one z wyższym budżetem w porównaniu z bardziej typowymi materiałami lub procesami. BDG wyjaśnia, że nie tylko projekt ten został zrealizowany zgodnie z budżetem, ale istnieją dodatkowe wskaźniki kosztów, które powinny być brane pod uwagę w przyszłościowych projektach, takich jak ten:

"Sukces finansowy tego budynku można ocenić na podstawie kosztu metra kwadratowego ($3375/m2 z uwzględnieniem wykończenia), który jest wyjątkowy w stosunku do osiągniętej jakości. Jednak prawdziwym sukcesem finansowym jest wkład w społeczność Belmont, która ma dostęp do budynku oraz do ogromnej różnorodności usług w nim świadczonych. Zewnętrzne skutki społeczne i finansowe będą odczuwalne przez następne 50 lat."

Belmont Hub to projekt oparty na współpracy ze społecznością lokalną i dla niej, którego efektem jest nowoczesny, przełomowy budynek, prezentujący strukturalną i funkcjonalną estetykę projektowania geometrycznego. Kontrastujące wizualnie i fakturalnie materiały współgrają z dopasowanymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi i inżynieryjnymi, tworząc tętniącą życiem przestrzeń do nauki i spotkań towarzyskich, która obecnie jest odwiedzana przez 4000 osób tygodniowo i została zaprojektowana tak, aby przez wiele lat w przyszłości nadal spełniać i dostosowywać się do zmieniających się potrzeb lokalnego społeczeństwa.

Fabrykator: 
Com-AL Windows
Architekt: 
Bollig Design Group
Lokalizacja: 
Perth, Australia
Fotograf: 
Douglas Black
Inni partnerzy: 
City of Belmont (Investors) PACT Construction (General contractors)
Użyte systemy Reynaers: