Venezia w Warszawie

Venezia w Warszawie

W jednym budynku udało się stworzyć nowoczesne, funkcjonalne miejsce pracy i jednocześnie doskonałą przestrzeń do ekspozycji produktów. Duże przeszklenia i świetliki wprowadzają do wnętrz naturalne światło, a innowacyjne rozwiązania architektoniczne sprawiają, że budynek świetnie wpasowuje się w otoczenie.

Istniejąca od ponad 20 lat firma Venezia ma swoją siedzibę i logistyczne zaplecze w nowoczesnym budynku w warszawskim Wawrze. Znajdują się tu biura oraz WZORCOWNIA, w której tworzone i prezentowane są najnowsze kolekcje obuwia marki VENEZIA.

Do efektownej ekspozycji potrzeba było dużo przestrzeni i naturalnego światła – dlatego WZORCOWNIA znalazła się na ostatniej kondygnacji, w pomieszczeniu bez podziałów, pod częściowo przeszklonym, dwuspadowym dachem.

Dobrze zaprojektowana przestrzeń

Układ funkcjonalny budynku jest prosty i czytelny, dzięki czemu bryła wygląda lekko i elegancko, nie przytłacza rozmiarami. Zaplanowano go na planie litery L, a dwie części połączono wysokim na dwie kondygnacje łącznikiem z przeszkloną fasadą. Fasada jest zróżnicowana w zależności od funkcji – niemal całkowicie przeszklona w części biurowej, bardziej zamknięta w magazynowej. Przestrzenie na różnych poziomach przenikają się – dzięki przeszklonej klatce schodowej, łącznikowi między dwiema częściami budynku oraz antresoli na najwyższej kondygnacji, która umożliwia dodatkowe doświetlenie pierwszego piętra. Nowoczesne, duże przeszklenia od podłogi do sufitu oraz świetliki wprowadzają do wnętrz dużo naturalnego światła. Szklane aranżacje pozwalają uzyskać efekt otwartości i transparentności, tworząc ponadczasową przestrzeń. Dynamiczna forma obiektu z każdej strony zapewnia inne doznania widokowe. Bryła obiektu została ukształtowana tak, aby wszystkie strefy budynku maksymalnie się przenikały, integrując wnętrze z przestrzenią na zewnątrz.

Uniwersalna konstrukcja

Projekt architektoniczny wymagał stworzenia spójnej konstrukcji ściany osłonowej i przeszklonego, nachylonego dachu, dlatego wybrano uniwersalny system fasadowo-dachowy CW 50 Reynaers Aluminium. Wybrany wariant, SC, pozwala na uzyskanie na zewnątrz przeszklonej płaszczyzny bez widocznych profili; tafle szkła rozdzielone są silikonową fugą. Światło odbija się w szybach, a także polerowanych spiekach gresowych, którymi wykończone są fasady, dzięki czemu bryła nabiera lekkości i otwiera wnętrze na najbliższe otoczenie.

Podwójna funkcja

W budynku wykorzystano również inne systemy Reynaers Aluminium, m.in. CS 86-HL i CS 77-HI. Na balkony w części biurowej prowadzą drzwi podnoszono-przesuwne CP 155-LS. Osłony przeciwsłoneczne (system BS 100 Reynaers Aluminium), umieszczone na wysokości najwyższej kondygnacji, pełnią podwójną funkcję. Osłaniają pomieszczenia na tym poziomie przed nadmiarem słońca i chronią przed nagrzewaniem, stanowią też efektowne zwieńczenie bryły budynku.

Fabrykator: 
Lokalizacja: 
Warsaw, Poland Zobacz na mapie
Inni partnerzy: 
Venezia Sp. J. (Investors)