Siedziba Pivexin Technology

Siedziba Pivexin Technology

Holistyczna fasada dla złożonego budynku

Zaprojektowany przez pracownię MUS Architects budynek firmy Pivexin Technology w Babicach koło Raciborza, jest prostym, a jednocześnie spójnym i pięknym obiektem, łączącym różne funkcje i skalę. Kluczowym elementem projektu jest wyrazista, ciemna fasada, zbudowana w oparciu o kontrast pomiędzy przeszklonymi i pełnymi elementami. Wnętrza budynku są zalane naturalnym światłem.

Dwie różne funkcje w prostopadłościennej bryle

Projekt głównej siedziny Pivexin Technology uwzględnia różne funkcje, wynikające ze zróżnicowanej aktywności przedsiębiorstwa. W jednej bryle połączono budynek biurowy z zapleczem socjalnym oraz halę magazynową z częścią produkcyjną. Budynek jest krajobrazową dominantą, dobrze widoczną od strony ruchliwej ulicy Gliwickiej i stał się charakterystycznym znakiem w przestrzeni.


 

Część biurowa i magazynowa pełnią zupełnie inne role, jednak ze względu na sposób funkcjonowania firmy konieczne było ich ścisłe połączenie. Architektoniczne rozwiązania scalają strukturę i role obu części w jedną spójną i funkcjonalną bryłę o zewnętrznych wymiarach 61,5 na 45 metrów. Całkowita powierzchnia budynku to 3800 m², z czego hala magazynowa zajmuje 2150 m², a biuro 1650 m² powierzchni użytkowej.

Miejska forma i architektoniczny rozmach

Przestrzeń biurowa zajmuje frontową część budynku i jest dostępna bezpośrednio od strony głównego parkingu. Recepcja o podwójnej wysokości i lobby zapraszają gości do budynku. Dzięki dużemu świetlikowi lobby stało się spektakularną, otwartą przestrzenią, rozjaśnioną naturalnym światłem. Z tego miejsca przechodzi się do sali konferencyjnej i przestronnych pomieszczeń biurowych.

 

Na pierwszym piętrze, wzdłuż biur zorganizowanych jako open space, poprowadzono trasy komunikacyjne i urządzono przestrzeń wypoczynkową dla pracowników, z wyjściem prowadzącym na zewnętrzny taras. Wzdłuż okien na północno-wschodniej fasadzie znajduje się szereg pomieszczeń biurowych. Po drugiej stronie są toalety, pomieszczenia socjalne i schody łączące piętra.

Pomiędzy biurową a przemysłową częścią budynku umieszczono pomieszczenia techniczne i socjalne, dostępne od strony magazynowej. Magazyn i część produkcyjną wydzielono w jednej dużej przestrzeni, która jest podzielona na dwie sekcje: produkcyjną i wysokiego składowania.

Zarówno biuro, jak i część przemysłowa są dostępne od zachodniej strony, od centralnej części zajmowanego przez budynek terenu.

Fasada jako element unifikujący

Zewnętrzna "skóra" bryły jest czarna w obu częściach obiektu. Dwie sekcje mimo jednolitego koloru różnią się wizualnie. Fasada biurowa jest mocno przeszklona, otwarta i tak zaprojektowana, żeby stworzyć wrażenie trójwymiarowości. Pionowe pilastry i poziome gzymsy podkreślają reprezentacyjny charakter frontu budynku. Dla kontrastu, elewacja części przemysłowej jest bardziej zamknięta, prosta i skromna, tak by podkreślić industrialny charakter i funkcję tej sekcji budynku.

Zarówno biuro, jak i część przemysłowa są dostępne od zachodniej strony, od centralnej części zajmowanego przez budynek terenu.

Indywidualne rozwiązania

Podejście do projektu wnętrz obejmuje indywidualne rozwiązania. Najbardziej widocznym „szytym na miarę” rozwiązaniem dla tego obiektu było wykorzystanie systemu CI45 bez pionowych profili. System CI45 dzięki możliwości instalacji wypełnień z obu stron znacznie ułatwił, a w przypadku kilku trudno dostępnych miejsc okazał się niezbędny do kompleksowej realizacji obiektu. – System CI 45 pozwolił również spełnić jedno z kluczowych założeń projektu, wprowadzając maksimum światła w części biurowej – mówi Grzegorz Potyrała, Dyrektor Regionalny ds. Projektów w Reynaers Aluminium.

Wyzwaniem realizacyjnym było zastosowanie szyby laminowanej w balustradach, składającej się z szyb hartowanych o łącznej grubości prawie 20 mm. Skutkowało to znaczną wagą szyb i wymagało użycia wewnątrz budynku miniżurawia.

Wybrane systemy fasadowe zapewniły nie tylko dostęp naturalnego światła do wnętrz, ale również przekraczają stawiane jej projektowo wymagania. Dla większości fasad słupowo-ryglowych udało się uzyskać parametr Ucw=0,6 W/m2K przy zastosowaniu szyb Ug=0,5 W/m2K.

Wnętrze wypełnione światłem

W przeciwieństwie do ciemnej fasady, wnętrza w części biurowej są przeważnie białe. Z bielą kontrastuje drewniane wykończenie niektórych ścian i mniejsze czarne akcenty, podkreślające kompozycję. Wnętrza są minimalistyczne i pełne światła. Szklane przegrody zapewniają transparentność, estetyczną konsekwencję i swobodny przepływ naturalnego światła wpadającego do budynku poprzez ogromne przeszklenia w zewnętrznej fasadzie i poprzez świetlik w centralnej części dachu.

W przestrzeni biurowej połączono minimalizm z naturalną zielenią. Rośliny doniczkowe znajdujące się przy stanowiskach pracy sprawiają, że w otwartej przestrzeni wydzielone są mniejsze strefy, sprzyjające spokojnej pracy. Światło i zieleń wprowadzają do wnętrz element natury.

Holistyczne podejście

Siedziba Pivexin Technology, spójna dzięki wyrazistej fasadzie, jest przykładem holistycznego podejścia do wyzwania projektowego. Łącząc dwa obiekty o różnych zadaniach i odmiennych wymaganiach, architekci stworzyli złożony organizm o funkcjonalnym, spójnym designie.

 

Project solutions: 
CI 45 Bespoke solution