Now Bomonti

Wznoszący się na wysokość 30 kondygnacji, Now Bomonti jest budynkiem mieszczącymi biura i apartamenty, zaplanowanym w zgodzie ze środowiskiem i otaczającą go tkanką miejską. Innowacyjny w formie i koncepcji, został zaprojektowany przez Tabanlıoğlu Architects, wiodącą turecką pracownię architektoniczną.

Kontekst: współczesny Istanbuł

Dzielnica Istanbułu, w której zlokalizowano Now Bomonti, Şişli, nosi nazwę pierwszego otomańskiego browaru, który został założony w początkach XX wieku przez dwóch Szwajcarów, braci Waltera i Adolfa Bomonti. Po rewitalizacji, przeprowadzonej zgodnie z kosmpolitycznym duchem nowoczesnego Istanbułu, ta okolica przyciąga towarzysko i kulturalnie aktywnych młodych ludzi. W sąsiedztwie budynku Bomonti znajdują się spokojne, ocienione drzewami ulice i zielone tereny. Łatwo stąd dojechać do centrum Istanbułu, również dzięki komunikacji publicznej. Projekt Now Bomonti opiera się na charakterze dzielnicy, łącząc przestrzenie biurowe i mieszkalne w jednym innowacyjnym budynku.

 

Koncepcja budynku oparta jest na modułowości. Jednostki mieszkalne i biurowe różnią się wielkością powierzchni i wysokością pomieszczeń. To powoduje, że na każdym piętrze jest łatwa do adaptacji przestrzeń, którą można dostosować do różnych potrzeb. W części mieszkalnej dostępne jest dziewięć podstawowych typów apartamentów, od niewielkiego studia aż po mieszkanie dla dużej rodziny. Koncepcja przestrzeni biurowej zakłada taką samą elastyczność - jedno piętro można podzielić na mniejsze biura albo wykorzystać na potrzeby jednej marki.

Miejska forma

Architektura Now Bomonti opiera się na wielu, ustawionych jeden na drugim, podobnych do siebie modułach. Wysokość parterowej kondygnacji została zapożyczona z French Old People’s Home, okolicznej rezydencji dla seniorów, i dziewiętnastowiecznej konstrukcji zlokalizowanej bezpośrednio przy Now Bomonti. Kolejne piętra, z przeznaczeniem pod biura, nawiązują wysokością do otaczających budynków. Z najwyższej partii nowego wieżowca, w której znajdują się apartamenty, rozciąga się widok na miasto i Bosfor, coraz lepszy w miarę tego, jak budynek nabiera wysokości w trakcie budowy.

 

Stategia środowiskowa i naturalne światło

Przeszklenia w Now Bomonti zapewniają nie tylko najlepsze widoki, ale również optymalną ilość światła dziennego. Powierzchnię przeszkleń dostosowano do lokalizacji danej przestrzeni i trajektorii słońca nad Istanbułem, a półpiętrom i tarasom nadano rolę tradycyjnych dziedzińców - dzięki temu udało się stworzyć przemyślaną pasywną strategię związaną z maksymalnym doświetleniem wnętrz bez ich nadmiernego nagrzewania.

 

 

Aluminiowe rozwiązania

Ze względu na wagę, którą projektanci przypisują widokom i dostępowi naturalnego światła, fasada budynku składa się niemal całkowicie ze szkła. Stworzenie ogromnych przeszkleń było możliwe dzięki sytemowi ścian osłonowych Reynaers Aluminium. Zastosowano ścianę osłonową CW 60 z systemami przesuwnymi CP 155-LS oraz Hi-Finity i drzwi CS 77. Reynaers Aluminium ściśle współpracowało z miejscowym fabrykatorem Aksoy Aluminium w trakcie całego procesu projektowego.

 

W sumie, w projekcie zastosowano 14 tys. m² przeszklonych ścian osłonowych, włączając w to konstrukcje słupowo-ryglowe oraz pozbawione widocznych pionowych słupów. Dodatkowo, zainstalowano 76 indywidualnie zaprojektowanych podnoszono-przesuwnych drzwi, wraz z 900 m² szklanych balustrad.

 

Philippe Dechey, inżynier z Aksoy Aluminium zwraca uwagę, że wymienione rozwiązania są w gruncie rzeczy standardowe. Zostały jednak zmodyfikowane ze względu na nieregularny i ikoniczny kształt projektu budynku.

Istanbuł jest znany ze swoich meczetów i historycznych ulic. Jednak w ciągu ostatnich dekad przeszedł ogromne zmiany i dzisiaj jest miastem jednocześnie tradycyjnym i na wskroś nowoczesnym. W miarę rozrastania się aglomeracji, takie projekty jak Now Bomonti zmieniają charakter Istanbułu, pokazując wizję nowoczesnego życia i pracy w harmonii i w zgodzie z istniejącą już tkanką miejską.

Fabrykator: 
Aksoy Aluminium
Lokalizacja: 
Istanbul, Turcja