Flex House

Flex House

Flexhouse, zaprojektowany przez architekta Stefana Camenzinda, przypomina od frontu odwróconą literę S. Architektura domu miała uchwycić zmienność i ruch właściwy dla natury, a rozwiązania technologiczne, dostarczone między innymi przez Reynaers Aluminium - sprawić, że budynek będzie energooszczędny.

Trzy ściany tego wybudowanego nad Jeziorem Zuryskim domu są niemal całkowicie przeszklone, a fasadę organizuje przypominająca wstęgę, biała, dynamiczna linia. Flexhouse ma 174 metry kwadratowe powierzchni i wykorzystuje wiele pozwalających oszczędzać energię rozwiązań, m.in. systemy firmy Reynaers Aluminium. Przy budowie zastosowano beton, aluminiowe gonty na dachu, drewniane belki i potrójnie przeszklone okna z zewnętrznymi żaluzjami.

Architekt: 
Lokalizacja: 
Zurich, Szwajcaria
Fotograf: 
Peter Würmli