AZ Sint Maarten

AZ Sint Maarten

AZ Sint-Maarten w miejscowości Mechelen w Belgii jest szpitalem na ludzką skalę. Promieniuje prostotą i spokojem. Solidny, z widokiem na zieleń, osłonięty specjalnie zaprojektowanymi konstrukcjami chroniącymi przed nadmiarem słońca. Realizacja tego projektu wymagała ścisłej współpracy pomiędzy zespołem projektowym, managerami projektu i wykonawcami. W jednym, wyjątkowym budynku połączono zaawansowaną technologię, zrównoważone rozwiązania, wymagania budżetowe i planowanie z myślą o dobru pacjentów.

Nowy regionalny szpital w Mechelen w Belgii

AZ Sint-Maarten, położony przy obwodnicy Mechelen i otwarty w czerwcu 2018 roku, zastąpł trzy dawne, osobne szpitalne kampusy (Rooienberg Duffel, Leopoldstraat i Zwartzustersvest Mechelen). Wstęgę na otwarcie przecięto ponad dekadę po tym, jak pracownia architektoniczna VK Architects & Engineers wygrała w 2007 roku konkurs na projekt regionalnego szpitala. W nowym budynku są miejsca dla 654 pacjentów stacjonarnych (50 proc. łóżek znajduje się w pojedynczych pokojach) i 96 miejsc dla pacjentów ambulatoryjnych oraz duża przestrzeń, w której przeprowadzane są badania i konsultacje. W AZ Sint-Maarten jest zatrudnionych około 1,7 tys. osób. 

Koncepcja: obiekt w krajobrazie

Architekci zaczęli pracę zakotwiczając projekt w otaczających przyszły budynek zielonych terenach. To one były inspiracją dla orientacji budynku w przestrzeni, wyboru materiałów, wielkości budynku i rozmieszczenia wejść. Rezultat to optymalna integracja z krajobrazem i zwarta forma budynku. Delikatne, nawiązujące formą do fal osłony słoneczne są czymś w rodzaju drugiej skóry szpitala, chroniącej pacjentów i personel.

 

Klarowny, przejrzysty plan

Przestrzenne rozwiązania i zależności pomiędzy różnymi strefami i funkcjami są kluczowe w projekcie tego szpitala. Architeci opracowywali plan pięter i kierunki przepływu ruchu w ścisłej współpracy z zespołem szpitala. Koncepcja była klarowna - odzielić pacjentów stancjonarnych od ambulatoryjnych, przewlekle chorych od tych wymagających natychmiastowej interwencji. Poszczególne działy szpitala znajdują się na różnych piętrach, każdy z nich ma dostęp do medycznego technicznego zaplecza.

 

 

Pacjenci mają niczym niezakłócony widok na otaczający szpital świat.

Projekt z myślą o pacjentach

Wiele uwagi poświęcono wygodzie pacjentów, ich prywatności i bezpieczeństwu, przyjaznym dla środowiska i ergonomicznym rozwiązaniom. Dzięki licznym przeszkleniom, pacjenci mają niemal stały dostęp do świata za oknem. Architekci w swoim projekcie wskazali okna o najwyższych, według belgijskich standardów, parametrach użytkowych i termicznych. Te wymagania spełniał idealnie system CS 77-HI firmy Reynaers Aluminium, nieograniczający dostępu naturalnego światła. Każdy z pacjentów ma nie tylko widok na otaczającą szpital zieleń, ale również własną łazienkę, a także dostęp do internetu i telewizji. 

Zwarty i delikatny

Zwarta konstrukcja niezbyt wysokiego budynku nie tylko sprawia, że szpital ma ludzką, nieprzytłaczającą skalę. Forma AZ Sint-Maarten sprawia również, że udało się ograniczyć koszty budowy i przyszłe koszty użytkowania. 

Żeby dodatkowo obniżyć zapotrzebowanie na energię, na wybranych fasadach budynku zainstalowano osłony słoneczne.

VK Architects & Engineers zaprojektowali te unikalne osłony, używając zakrzywionych listew, układających się we wzór fal. Nachylenie listew i konstrukcja jest efektem badań przeprowadzonych przez architektów, którzy szukali najbardziej funkcjonalnego rozwiązania i testowali różne koncepcje na specjalnie w tym celu wybudowanym modelu. Poza zaletami praktycznymi osłony słoneczne stały się charakterystycznym elementem budynku, w dużym stopniu określającym jego charakter. 


 

Kiedy projekt osłon słonecznych trzeba było zrealizować, wykonawca razem z Reynaers Aluminium zaproponowali zaadaptowanie na potrzeby wyjątkowej konstrukcji instniejącego systemu BS 100. Osłony w całym szpitalu to nie mniej niż 63 tys. metrów aluminiowych profili. Ta delikatna i funkcjonalna "skóra" zmienia się w zależności od ekspozycji fasady. Na przykład, od wschodu i zachodu, gdzie słońce stoi nisko nad horyzontem, potrzebne były mniejsze odstępy pomiędzy listwami niż na fasadzie skierowanej na południe. Wiele uwagi poświęcono również podkreśleniu przejść pomiędzy częściami ogólnodostępnymi i bardziej prywatnymi strefami pokojów pacjentów.

 

Współpraca pomiędzy architektem i producentem

Budowa budynku objęta była publicznym przetargiem, więc więc VK Architects & Engineers nie mogli wskazać konkretnych wykonawców ani producentów. Dopiero po rozstrzygnieciu konkursu wykonawca, firma MBG i podwykonawca Couwenberghs-Schellekens zaproponowali współpracę Reynaers Aluminium. 

Szczegółowy projekt osłon słonecznych był punktem wyjścia ścisłej współpracy architektów, producenta i wykonawcy - celem było wypracowanie praktycznego technicznego rozwiązania. - Jednym z kluczowych elementów w tym projekcie był tunel aerodynamiczny, w którym testowano odporność na wiatr i kwestie związane z akustyką. Te testy przekonały wszystkich o jakości technicznych rozwiązań zaproponowanych przez Reynaers Aluminium - mówi architekt Erik Vereecken, Project Director Healthcare w VK Architects & Engineers. 

“Założenia projektu zostały zrealizowane dzięki poszanowaniu wyjściowego projektu i umiejętności zmodyfikowania standardowego systemu tak, żeby stworzyć nowy, szyty na miarę produkt.”Erik Vereecken, Project Director Healthcare at VK Architects & Engineers

Model BIM

AZ Sint-Maarten jest wyjątkowy również dlatego, że jego projekt na bardzo wczesnym etapie został przetworzony w model BIM (Building Information Modelling).  Praca z trójwymiarowym modelem dała możliwość sprawdzenia różnorodnych aspektów projektu i wirtualny spacer po obiekcie zanim ten został wybudowany. Na długo przed tym, gdy zaczęła się budowa, przeprowadzono symulację przepływów powietrza, mechanicznego i termicznego obciążenia. Te symulacje pozwoliły na dopracowanie rozwiązań, mających na celu ograniczenie budżetu i optymalizację całej konstrukcji.

Uzdrawiające środowisko

Solidny i jednocześnie delikatny, zwarty, kompaktowy i bardzo funkcjonalny, szpital AZ Sint-Maarten ma jednocześnie bardzo wyrazisty charakter i architekturę. Jest naprawdę wyjątkowym przykładem uzdrawiającego środowiska, które jest dodatkowym wsparciem dla pacjentów, ich rodzin i całego personelu, który jest zatrudniony w szpitalu.

 

Lokalizacja: 
Mechelen, Belgia Zobacz na mapie
Fotograf: 
Debbie De Brauwer
Project solutions: 
BS 100 bespoke solution CS 77-HI