Van Acker Sissau villa

Van Acker Sissau villa

Mark Van Acker
360 view

,,Chciałem zaprojektować willę, w której przestrzenie mieszkalne, wypoczynkowe i przeznaczone do pracy płynnie przechodzą jedna w drugą’’ mówi architekt Mark van Acker. W rezultacie powstała willa Van Acker Sissau, która dzięki dużym otwartym przestrzeniom i wielu przeszkleniom wystawia na próbę sztywność granic pomiędzy wnętrzem a otoczeniem zewnętrznym. Charakterystyczną cechą tego obiektu jest zastosowanie w nim naprzemiennie transparentnych i nieprzezroczystych materiałów, dzięki czemu wydaje się on balansować na cienkiej granicy pomiędzy prywatnością a otwartą przestrzenią.

Willa Van Acker Sissau zlokalizowana jest na narożnej parceli leżącej w centrum zalesionego obszaru Loppem (Belgia). Rezydencję wybudowano na planie litery L, stanowiącym konsekwencję optymalnej konfiguracji rozplanowania parteru w stosunku do światła słonecznego i widoku. Architekt zdecydował się na rozplanowanie układu pomieszczeń o charakterze funkcjonalnym tak, by możliwie jak najwięcej z nich było zwróconych na południe i na zachód. Wnętrze budynku mieszkalnego w kształcie litery L jest całkowicie otwarte na ogród, zajmujący centralną część tej parceli. Aby zapewnić możliwie jak największą transparentność kondygnacji parterowej od strony ogrodu Van Acker użył do jej wykonania wielkich paneli szklanych. Po stronie zewnętrznej litery L znajduje się masywny mur, izolujący willę od sąsiadujących z nią ulic.

O nietypowym kształcie tego budynku zadecydowało rozplanowanie układu poszczególnych pomieszczeń

Płaszczyzna dachu wygina się nad najwyższą kondygnacją wschodniego
skrzydła, jakby stanowiła organiczną substancję

PROJEKT

Willa podzielona jest na dwie kondygnacje. Sypialnie, łazienka i garaż zlokalizowane są na parterze północnego skrzydła. Przestrzeń mieszkalna znajduje się na parterze wschodniego skrzydła, nad którym mieści się kondygnacja biurowa. Podział ten nie prowadzi jednak do powstania kontrastujących ze sobą przestrzeni: wszystkie pomieszczenia mają przestronny, otwarty charakter i płynnie przechodzą jedno w drugie. Sposób rozplanowania poszczególnych przestrzeni zadecydował o niecodziennym kształcie i opływowej linii tego dachu, którego płaszczyzna wydaje się unosić i wyginać nad przestrzeniami funkcjonalnymi, jakby stanowiła organiczną substancję. Cała willa tworzy jasną, białą ramę, przypominającą falę marszczącą krajobraz. Doskonała współpraca pomiędzy architektem i ekspertami Reynaers oznacza, że pod względem kreatywności projektu nie trzeba było niczego poświęcać. W celu zachowania możliwie jak najmniej przesłoniętego widoku na otoczenie zewnętrzne poprzez fasadę, architekt zdecydował się na wykorzystanie systemu drzwi przesuwnych z izolacją termiczną CP 155 oraz systemu CW 50 do wykonania elewacji i połaci dachowych. Obok maksymalnej łatwości obsługi systemy te umożliwiają dostęp do wnętrza największej możliwej ilości światła oraz dają nieograniczoną kreatywną swobodę w projektowaniu.

DETALE

Niezwykle istotny był również dobór detali konstrukcyjnych dla tej rezydencji, nadających jej charakter zrównoważonego budownictwa. Ze względu na efektywność energetyczną wybrano trójkomorowy system okienno-drzwiowy CS 86-HI. Przekładki termiczne profili pozwalają osiągnąć wartość współczynnika U dochodzącą do 1,2 W/m2K, dzięki czemu jest to jeden z najbardziej energooszczędnych systemów z całej oferty Reynaers. Ze względu na liczne ciągłe połacie szklane i duże otwarte przestrzenie bez wielu ścian działowych lub kolumn postanowiono w znacznej części tej rezydencji zastosować stalową konstrukcję szkieletową. Konstrukcja ta zbudowana jest z tworzących rytmiczny wzór smukłych belek i dwuteowników HEA, wypełnionych siatką drewnianą. Konstrukcja drewniana wypełniona jest wiórami celulozowymi, co oznacza, że willa Van Acker Sissau charakteryzuje się bardzo korzystnym wskaźnikiem E, wynoszącym E42. Dzięki zaangażowaniu specjalistycznych doradców, w projekcie zintegrowano różne sposoby myślenia o formie i budownictwie, uzyskując energooszczędną willę typu „wszystko w jednym”, w której przestrzenie mieszkalne, przeznaczone do pracy i wypoczynkowe płynnie przechodzą jedna w drugą.

Fabrykator: 
Lein Aluminium
Architekt: 
Mark Van Acker
Lokalizacja: 
Loppem, België Zobacz na mapie
Fotograf: 
Debbie De Brauwer