South Water Flats

South Water Flats

Sketch Design Build

Położony na brzegu zatoki Kempenfelt Bay w Ontario w Kanadzie, South Water Flats jest zdecydowanie nowoczesnym projektem architektonicznym z rozległymi widokami, które roztaczają się z prywatnego domu. Dzięki imponującej liczbie przeszkleń i innowacyjnym rozwiązaniom opracowanym przez firmę Reynaers Aluminium we współpracy z producentem i instalatorem Big Glass Openings, udało się uzyskać wrażenie otwartości i połączenia z otaczającym środowiskiem naturalnym.

Właściciele domu wybrali miejsce prawie sześć lat temu, z pragnieniem życia w obszarze nadbrzeżnym tej ekskluzywnej społeczności położonej poza Barrie Ontario. Wcześniej mieszkając w konwencjonalnym domu z bali, właściciele byli pewni, że chcą dążyć do ultranowoczesnej architektury, która w dynamiczny i ekspresyjny sposób odpowiadałaby spektakularnej scenerii nad jeziorem. Koncepcja domu została opracowana przez samych właścicieli we współpracy z firmą Sketch Design Build Inc.

Dom jest sensownie umieszczony z dala od drogi i sąsiednich nieruchomości, co pozwala na poczucie prywatności, kiedy ktoś zbliża się do domu.

Po dotarciu do domu, otwiera się spektakularne poczucie wejścia. Czysta, nowoczesna bryła domu i stopniowana sekwencja płaskich dachów zapewniają czysty, prosty wyraz, który służy jako neutralne tło dla dramatycznego podkreślenia ekspansywnie przeszklonego wejścia z charakterystycznymi drzwiami skrzydłowymi. Goście mogą z łatwością zobaczyć wejście, foyer i sam dom aż do jeziora za nim. W ten sposób dom staje się raczej przewodnikiem dla doświadczenia miejsca, niż przeszkodą. Doświadczenie krajobrazu jest wzmocnione przez architekturę i zastosowanie szkła.

Jak mówi właściciel - Po otwarciu drzwi harmonijkowych naprawdę ma się wrażenie, że wszystko jest połączone.

Na powierzchni 3600 stóp kwadratowych, układ domu koncentruje się wokół orientacji nabrzeżnej, z otwartą częścią dzienną/jadalnią/kuchnią zwróconą w stronę wody, z systemem ścian osłonowych Reynaers Aluminium Concept Wall 50 o wymiarach 8 metrów wysokości i 9 metrów szerokości. Bezpośrednie wyjście na zewnątrz przez system drzwi harmonijkowych prowadzi do basenu, a następnie schodami w dół do jeziora. System drzwi harmonijkowych Concept Folding 77 firmy Reynaers Aluminium ma długość 5 metrów i wysokość 3 metrów, co pozwala uzyskać płynny przepływ pomiędzy wewnętrzną i zewnętrzną przestrzenią mieszkalną.

Nie trzeba pokonywać uciążliwych schodów, aby stworzyć płynne połączenie pomiędzy budynkiem a basenem i wreszcie brzegiem. W piwnicy/siłowni sprytnie zastosowano strategiczne rozmieszczenie świetlików, aby zapewnić dominację połączenia pomiędzy przestrzenią mieszkalną a wodą.

Główna sypialnia i główne pomieszczenia mieszkalne/przeznaczone do pracy są tak usytuowane, aby jak najlepiej wykorzystać wschodnie i południowo-wschodnie poranne światło. Strukturalnie przeszklone narożniki pozwalają na podziwianie szerokich otwartych widoków. Szkło zastosowane w oknach pochodzi z irlandzkiej firmy Careys Glass i jest mieszanką podwójnego i potrójnego szkła niskoemisyjnego, w zależności od orientacji fasady budynku. Tymczasem dom jest w znacznym stopniu osłonięty od zachodu, co zapewnia zarówno kontrolę słoneczną, jak i prywatność.

Oprócz ściany osłonowej Concept Wall 50 i drzwi harmonijkowych Concept Folding 77, zastosowano również okna i drzwi Concept System 77 firmy Reynaers Aluminium.

Zarówno w systemach okiennych, drzwiowych, jak i w systemach drzwi dwuskrzydłowych zastosowano kilka elementów specjalnych. Obok okuć w stylu europejskim, drzwi i okna posiadają zdalnie sterowane osłony zewnętrzne. Co więcej, otwory wentylacyjne z napędem silnikowym mogą być sterowane zdalnie, aby umożliwić optymalny przepływ powietrza przez dom.

Oprócz zaawansowanych rozwiązań niestandardowych dostarczonych przez firmę Reynaers Aluminium, firma Big Glass Openings (BGO) zaoferowała elastyczność na każdym etapie projektu, od projektu, poprzez dostawę, aż po ostateczny montaż. Ze względu na imponująco duże rozmiary paneli, z których najcięższy ważył 1000 kg, BGO zamówiło dźwig z pobocza drogi, aby podnieść panele ponad liniami elektrycznymi, a następnie nad domem.

Fabrykator: 
Big Glass Openings
Architekt: 
Sketch Design Build
Lokalizacja: 
Kempenfelt Bay, Kanada