Scheldezicht

Scheldezicht

BRUT - architecture and urban design C.F. Møller

Budynek Scheldezicht jest jednym z najbardziej charakterystycznych punktów miejskiego projektu „Nieuw Zuid” (Nowe Południe), czyli nowej, ciekawej i zrównoważonej dzielnicy w Antwerpii w Belgii. Scheldezicht jest podzielony na 24-piętrowy wysokościowiec i niższą część; oprócz mieszkań są w nim biura, przestrzenie handlowe i usługowe oraz przestrzeń wspólna. Budynek zapewnia mieszkańcom przyjemność życia tuż nad wodą, a jednocześnie w bliskim zasięgu historycznego centrum Antwerpii. Wyjątkowym architektonicznym elementem są wykonane z białego betonu obramowania na fasadzie.

Nieuw Zuid została zaprojektowana jako zielona wioska otoczona miastem. Dzielnica ma doskonałą lokalizację tuż przy rzece Shelde i przyciąga jak magnes najważniejszych architektów swoimi 2 tysiącami mieszkań, 38 budynkami i 12 hektarami zielonych przestrzeni. To prawdopodobnie jedno z największych i najbardziej zielonych i zrównoważonych budowlanych przedsięwzięć, jakie kiedykolwiek realizowano w Belgii. Dla całego założenia Antwerpia instaluje zewnętrzną sieć ciepłowniczą, która dostarcza do każdego budynku ciepło pochodzące z odnawialnych źródeł energii. Zgodnie z planami, całe przedsięwzięcie ma zostać zakończone do 2030 roku. Do tego momentu udostępnione będą również publiczne instytucje, jak szkoły, przedszkola, hale sportowe i centrum usługowe.

Zarówno miejsce, jak i budynki w Nieuw Zuid przyciągają wiele międzynarodowych, znanych pracowni architektonicznych. Jednym z najważniejszych projektów jest mieszkalna wieża Scheldezicht – oferująca spektakularne panoramy, nową architekturę i najlepszą z możliwych lokalizację. Bryla na planie litery L składa się z 24-piętrowej mieszkalnej wieży i niższego, 5-piętrowego budynku.

W Scheldezicht można mieszkać się na naprawdę wysokim poziomie. 24-piętrowy budynek ma 15 tysięcy metrów kwadratowych, na których znalazło się 116 mieszkań i apartamentów, ale też biura, przestrzenie wspólne i handlowo-usługowe. Jest tutaj również 5 tysięcy metrów kwadratowych balkonów, ogrodów zimowych i tarasów, które sprawiają, że to jeszcze lepsze miejsce do życia. Z nieprawdopodobnym widokiem na rzekę Schelde, park i Antwerpię, żyje się tutaj dosłownie z miastem u stóp.

Smukłą, elegancką wieżę zaprojektowały dwie pracownie z robiącym wrażenie międzynarodowym doświadczeniem - pracownia BRUT architecture and urban design współpracowała z C.F. Møller. Zrównoważony wysokościowiec jest bardzo skandynawski ze swoim prostym designem, zielonymi akcentami i ogromną uwagą, jaką w projekcie skierowano na jakość życia i kwestie kontaktów między mieszkańcami. Zazwyczaj mieszkalne wieże nie sprzyjają towarzyskim kontaktom. Ludzie spotykają się w windzie albo w wejściowym holu, jednak poza tym mało jest okazji do interakcji. Architekci potraktowali to jako wyzwanie i wykorzystali architektoniczne środku, żeby to zmienić. Dlatego w budynku można znaleźć wiele zróżnicowanych typów przestrzeni mieszkalnych, które mają przyciągać różne osoby: małe mieszkania dla młodych ludzi, lofty dla par, które jeszcze nie mają dzieci, duże rodzinne apartamenty i mieszkania dostosowane do potrzeb osób starszych. Są tutaj też nietypowe, podwójne, ustawione jedno nad drugim mieszkania, które pozwalają na tworzenie mini społeczności.

W architekturze budynku uwagę najbardziej przyciągają struktury z betonu, które tworzą efektowne białe ramy na fasadzie, wyznaczane poziomymi płaszczyznami tarasów i pionowych kolumn. Wewnątrz tych betonowych ram znajdują się balkony z przeszklonymi balustradami. Fasada wykończona jest kamienną okładziną. Okna mają aluminiowe ramy w antracytowym kolorze.

Dla Reynaers Aluminium projekt Scheldezicht jest ważnym przykładem tego, jak nasza firma może zaoferować wartość dodaną różnym partnerom uczestniczącym w procesie powstawania budynku. Reynaers włączył się do projektu na samym początku, zaproszony przez wykonawcę i architekta, by analizować plany i ocenić, jak firma mogłaby przełożyć je na dobór odpowiednich systemów. W tym celu wykorzystano m.in. znajdujący się w Duffel pokój rzeczywistości Avalon. Dzięki realistycznej trójwymiarowej wizualizacji można było zobaczyć już na tak wczesnym etapie, jak będzie wyglądał budynek i dopasowane do jego architektury systemy aluminiowe.

Od strony północnej, dla zaplanowanych tam ogrodów zimowych, Reynaers Aluminium stworzył w ramach systemu CW 60 specjalne profile, które umożliwiły sprostanie wszystkim określonym w projekcie wymaganiom. Z kolei dla dwuszynowego wariantu systemu CP 155-LS wykonano dodatkowe testy, żeby zagwarantować odporność na obciążenie wiatrem i wodoszczelność, tak ważne ze względu na bliskość rzeki. Do konstrukcji okien zostały wykorzystane profile MasterLine 8 w wariancie HI+, z najwyższą – przekraczającą obowiązujące obecnie normy - izolacyjnością termiczną, co doskonale wpasowuje się w zrównoważony, „zielony” charakter nowej dzielnicy.

Architekt: 
BRUT - architecture and urban design C.F. Møller
Lokalizacja: 
Antwerp, België