Perth Arena

Perth Arena

ARM+CCN, a joint venture of ARM Architecture and CCN Architects

Projekt Perth Areny opiera się na dziele Eternity Puzzle (Wieczność), które stworzył Christopher Monckton, będącym układanką z puzzli o kształcie niemal regularnego dwunastokąta (wielokąta posiadającego dwanaście boków i dwanaście kątów), na który składa się 209 mniejszych wielokątów o nieregularnych kształtach. Architekci stworzyli robiący ogromne wrażenie i niezwykle ekspresyjny obiekt, którego przeznaczeniem są koncerty i imprezy sportowe. Swoim wyglądem przypomina gigantyczną i bardzo skomplikowaną układankę.

Wykorzystując 9800 trojkątnych oraz tysiąc prostokątnych płyt, architekci tworzący obiekt – Ashton Raggatt McDougall (ARM) oraz Cameron Chisholm Nicol (CCN) – wydają się wykorzystywać retorykę puzzli, aby opisać zewnętrzną i wewnętrzną estetykę budynku. Jest to jednak dość powierzchowna interpretacja, opierająca się na poźniejszych odczuciach, a nie na początkowych zamysłach architektow. Koncepcję puzzli można odnieść do samej istoty budynku. Jest to obiekt niezwykle złożony, w ktorym znajduje się sala koncertowa, stadion sportowy mogący pomieścić 15 000 ludzi, do ktorego mogą wjeżdżać autokary bezpośrednio na głowną arenę oraz ktory posiada pięć wielofunkcyjnych pomieszczeń, podziemny parking z 686 stanowiskami, rozsuwany dach o wymiarach 56m x 35m, ktory otwiera się w ciągu siedmiu minut, 36 apartamentow oraz poł tuzina stoisk oferujących posiłki i napoje. Połączone boiska do koszykowki nachodzą na korty tenisowe. Łatwo można dostrzec, jak elementy układanki przekazują zewnętrzny charakter budynku. Perth Arena, to obiekt wielofunkcyjny, ędący imponującym dziełem architektonicznym, ktory przypomina gigantyczną układankę w trojwymiarze.

 

Pomysł na stworzenie kompleksu został zaczerpnięty z puzzli ‘Eternity’ wprowadzonych na rynek w roku 1999. Ponieważ uważano, że ich ułożenie nie jest możliwe, tworca układanki ogłosił nagrodę w wysokości 1 miliona funtow dla osoby ktorej by się to udało w ciągu czterech lat. Nic więc dziwnego, że cały świat ogarnęło istne szaleństwo, a puzzle zostały ułożone po około roku od pojawienia się na rynku. Zanim w sprzedaży ukazała się układanka Eternity Puzzle II, rozpoczęto wstępne prace konstrukcyjne przy budowie Perth Arena.

Ten nowy obiekt o powierzchni 28 000 m2, znajdujący się w centrum miasta, zastąpił Perth Entertainment Centre (Centrum Rozrywki Perth), co stanowiło pierwszą fazę projektu odnawiania miasta, obejmującego 13,5 ha, ktorego celem było bezpośrednie połączenie centralnego rejonu biznesowego Perth z Northbridge, poprzez poprowadzenie pod ziemią linii kolejowej Fremantle. Otwarci obiektu miało miejsce w listopadzie zeszłego roku, a cała inwestycja kosztowała 548,7 mln AUD (okoł 355 mln euro). Budynek ten stał się siedzibą drużyny koszykarskiej Perth, Wildcats, oraz miejsce organizowania międzynarodowych rozgrywek tenisowych Hopman Cup.

1000 paneli prostokatnych I 9800 paneli trójkątnych

ORYGINALNE FASADY

Zarowno podziwiając obiekt z wielkiego bulwaru w kierunku południowym, jak i ze wznoszącej się wysoko autostrady w kierunku zachodnim, został on zaprojektowany w taki sposob, aby żadna fasada ani wejście nie sprawiały wrażenia ważniejszych od pozostałych. Zamiast tego, w budynku można wyrożnić dziewięć, wyjątkowych fasad, w formie połączonych wielokątow, ktore wzajemnie się na siebie nakładają. Dodatkowo, fasady te pokrywają barwy ‘International Klein Blue’ (ultramaryna), biel oraz czerń, a także szklane płyty ułożone w ekspresyjne geometryczne kształty, ktore oddają dynamiczny charakter imprez odbywających się w budynku. Wzor ten widoczny jest rownież w przejściach wewnątrz obiektu, w holach oraz w przestrzeniach wielofunkcyjnych, w ktorych wykorzystano kolory: czerwony, pomarańczowy i żołty, w połączeniu z drewnianymi panelami, aby podzielić wnętrze na strefy i ułatwić poruszanie się oraz aby podkreślić rozrywkowy charakter obiektu.

Duża ilość szkła i świetlków powoduje, że pokoje są jasne i przestronne

LEKKIE ELEMENTY DEKORACYJNE

Mając na względzie tak złożony system fasad, firma Reynaers stworzyła specjalne rozwiązanie oparte na serii ścian osłonowych, w ktorych zastosowano szklenie strukturalne z mocowaniem mechanicznym. Rodzaj szklenia został dostosowany do niestandardowych kształtow oraz rownoległych skrzydeł, tak aby idealnie komponować się z trojkątną elewacją. Rozwiązanie to jest odporne na obciążenia wiatrem, ruchy termiczne, ruchy strukturalne oraz obciążenia systemu wywierane przez poprzeczn rygle w konstrukcji budynku. Dla architektow ARM i CCN sprawą najważniejszą było, aby system ten wtapiał się w lekką zewnętrzną strukturę obiektu. W ciągu dnia, okna wydają się prawie – jeśli nie zupełnie – niewidoczne na tle innych elementow elewacji. Nocą natomiast, strugi światła ślizgają się po całym budynku, ponownie zmieniając jego oblicze. W środku, okna stanowią połączenie pomiędzy wnętrzem budynku, a jeg otoczeniem. Zagięte w rożne kształty ramy, w ktorych zamocowano szyby, ktore wtapiają się w elewację obiektu, biegną w przeciwnych kierunkach.

 

Jakby już sama złożona konstrukcja budynku i jego niewątpliwe walory estetyczne nie były szczytem ambicji jego tworcow, Perth Arena została wzniesiona rownież z myślą o ochronie środowiska. Obiekt posiada mieszany naturalny system wentylacyjny, energooszczędny system klimatyzacji wyporowej, a na dachu zamontowane zespoły ogniw fotowoltaicznych. System CW 50 doskonale spełnia swoją funkcję, dzięki wartości U (stopień izolacyjności) wynoszącej około 1,5 oraz wartości wspołczynnika całkowitej przepuszczalności energii słonecznej (ang. SHGC) w granicach od0,23 do 0,6. Okna zastosowane w budynku spotkały się z uznaniem ze strony organizacji Australian Window Association, ktora przyznała obiektowi nagrodę za najlepsze wykorzystanie okien i drzwi w nowych konstrukcjach, ‘Best Use of Windows and Doors Commercial – New Construction’.

 

Przy całej swojej złożonej konstrukcji, budynek został zaprojektowany w taki sposob, aby można w nim było łatwo znaleźć drogę i trafić na umowione miejsce spotkania. Wznoszące się na wysokość ponad 50 metrow przestrzenie komunikacyjne w budynku znajdują się wokoł olbrzymich holi. Dzięki tym przestrzeniom, klatki schodowe dają poczucie lepszej orientacji w budynku i sprawiają, że ludzie mają wrażenie uczestniczenia w wydarzeniach toczących się na rożnych poziomach budynku, tym bardziej, że otacza ich ponad 300 ekranow digital signage. Przestrzenie z “otwartym” sufitem w strategicznych częściach budynku stanowią kontrast dla tych znajdujących się poza holemnad stoiskami gastronomicznymi i barami, sufit jest położony znacznie niżej, dzięki czemu miejsca te są bardziej przytulne. Podobne rozwiązanie zastosowano na głownej arenie, ktorą w zależności od rozmiaru wydarzenia czy potrzeby większej prywatności, można dostosować przy pomocy parawanow, ktore po rozłożeniu odpowiednio podzielą przestrzeń. W Perth Arena, architekci poprzez dobor kolorow i wykorzystanie dynamicznych figur geometrycznych, osiągnęli taki poziom ekspresji, bez ktorego prawdopodobnie wiele imprez w przyszłości nie odbyłoby się właśnie na tym obiekcie. A co najważniejsze, dla Perth i Zachodniej Australii, w stosunku do Wschodniego Wybrzeża, budynek ten sprawia, że miasto tętni życiem pod względemvvsportowym i rozrywkowym.

CW 50-SC przekrój pionowy –elementy pochylone

ROZWIĄZANIE PORJEKTOWE 

Systemy:

  • Rozwiązanie indywidualne oparte na systemie CW50-SC (z mechanicznym mocowaniem szkła)

Opis projektu:

Zaprojektowanie specjalnego rozwiazania dla skomplikowanego przypadku fasady pochyłej na zewnątrz i wewnątrz

  • Nieregularny kształt elementow wymagający zaprojektowania specjalnych podporek pod szkło oraz łącznikow
  • Zintegrowanie okien fasadowych wysuwanych rownolegle o nieregularnych kształtach
  • Specjalne połączenia narożne
  • Specjalnie zaprojektowane słupy i rygle
  • Spełnienie wymagania wąskiej ramy aluminiowej aby zapewnić jak najlepszą przezierność
  • Indywidualne rozwiązania profili wykańczających i akcesoriow

Moduły:

  • Słupy niektorych modułow są mocowane do podkonstrukcji stalowej
  • Duża liczba modułow o nieregularnych kształtach i wymiarach
  • Wykonanie testow szczelnościowo-wytrzymałościowych w Instytucie Reynaers

Szklenie

  • Moduły z pojedynczym i z podwojnym szkleniem
  • Warianty szkła z 32 mm ramką i powłoką akustyczną pomiędzy taflami szkła
  • Ze względu na duże obciążenia wynikające z pochylenia fasady wykonanie specjalnych zabezpieczeń uniemożliwiających spadnięcie szkła na doł
CW 50-SC specjalne rozwiązanie fasady
Fabrykator: 
Alcom Fabrications
Architekt: 
ARM+CCN, a joint venture of ARM Architecture and CCN Architects
Lokalizacja: 
Australia Zobacz na mapie
Fotograf: 
Stephen Nicholls
Inni partnerzy: 
BGC Construction (General contractors)
Użyte systemy Reynaers: 
Project solutions: 
CW 50-SC bespoke solution