Now Bomonti

Wznoszący się na wysokość 30 kondygnacji, Now Bomonti jest nowoczesnym budynkiem, w którym są zarówno biura, jak i apartamenty. Innowacyjny w formie i koncepcji, został zaprojektowany przez wiodącą turecką pracownię architektoniczną Tabanlıoğlu Architects.

Kontekst: współczesny Stambuł

Now Bomonti znajduje się w jednej z dzielnic Stambułu, po europejskiej stronie miasta. Do 1800 roku były to wiejskie tereny, które z czasem zamieniły się w dzielnicę Şişli, zamieszkaną przez klasę średnią. Sam budynek zawdzięcza nazwę pewnym Szwajcarom - bracia Walter i Adolf Bomonti w początkach XX wieku założyli w tej okolicy browar.

Dzielnica Şişli przeszła w ostatnich latach rewitalizację, przeprowadzoną zgodnie z kosmopolitycznym duchem nowoczesnego Istanbułu i przyciąga teraz aktywnych młodych ludzi, zainteresowanych kulturą i życiem towarzyskim. W sąsiedztwie budynku Bomonti znajdują się spokojne, ocienione drzewami ulice, ogrody i parki. Łatwo stąd dojechać do centrum Stambułu, również dzięki komunikacji publicznej. Projekt Now Bomonti wpasowuje się w charakter całej dzielnicy. Architekci zaplanowali go jako obiekt wielofunkcyjny - są tu zarówno biura, jak i apartamenty.

 

Koncepcja budynku oparta jest na modułowości. Mieszkania i biura projektowano jako moduły o różnej powierzchni i wysokości. To powoduje, że na każdym piętrze jest łatwa do adaptacji przestrzeń, którą można dostosować do różnych potrzeb. W części mieszkalnej dostępne jest dziewięć podstawowych typów apartamentów, od niewielkiego studia aż po mieszkanie dla dużej rodziny. Koncepcja przestrzeni biurowej zakłada taką samą elastyczność - jedno piętro można podzielić na mniejsze biura albo wykorzystać na potrzeby jednej marki.

Miejska forma

Architektura Now Bomonti wykorzystuje wiele, ustawionych jeden na drugim, podobnych do siebie modułów. Wysokość parterowej kondygnacji jest dopasowana do sąsiednich budynków, w tym dziewiętnastowiecznej konstrukcji zlokalizowanej bezpośrednio przy Now Bomonti. Kolejne piętra, z przeznaczeniem pod biura, nawiązują wysokością do otaczających budynków. Z najwyższej partii nowego wieżowca, w której znajdują się apartamenty, rozciąga się widok na miasto i Bosfor, coraz lepszy w miarę tego, jak budynek nabiera wysokości w trakcie budowy.

 

Stategia środowiskowa i naturalne światło

Przeszklenia w Now Bomonti zapewniają nie tylko najlepsze widoki, ale również optymalną ilość światła dziennego. Powierzchnię przeszkleń dostosowano do lokalizacji pomieszczeń względem stron świata i trajektorii słońca nad Istanbułem, a półpiętrom i tarasom nadano rolę tradycyjnych dziedzińców. Dzięki temu udało się wprowadzić w życie przemyślaną pasywną strategię: maksymalnie doświetlić wnętrza bez ich nadmiernego nagrzewania.

 

 

Aluminiowe rozwiązania

Architekci wielką wagę przykładali do widoków i do dostępu naturalnego światła, dlatego fasada budynku składa się niemal całkowicie ze szkła. Stworzenie ogromnych przeszkleń było możliwe dzięki sytemowi ścian osłonowych Reynaers Aluminium. Zastosowano ścianę osłonową CW 60 z systemami przesuwnymi CP 155 oraz Hi-Finity i drzwi CS 68. Reynaers Aluminium w trakcie całego procesu projektowego ściśle współpracowało z miejscowym fabrykatorem Aksoy Aluminium.

 

W sumie w projekcie zastosowano 14 tys. m² przeszklonych ścian osłonowych, włączając w to konstrukcje słupowo-ryglowe oraz pozbawione widocznych pionowych słupów. Zainstalowano również 76 indywidualnie zaprojektowanych podnoszono-przesuwnych drzwi, wraz z 900 m² szklanych balustrad.

 

Philippe Dechey, inżynier z Aksoy Aluminium, zwraca uwagę, że wymienione rozwiązania są w gruncie rzeczy standardowe. Zostały jednak zmodyfikowane ze względu na nieregularny kształt budynku.

Stambuł jest znany ze swoich meczetów i historycznych ulic. Jednak w ciągu ostatnich dekad przeszedł ogromne zmiany i dzisiaj jest miastem jednocześnie tradycyjnym i na wskroś nowoczesnym. W miarę rozrastania się aglomeracji, takie projekty jak Now Bomonti zmieniają charakter Stambułu, urzeczywistniając wizję nowoczesnego życia i pracy w harmonii z naturą i w zgodzie z istniejącą już tkanką miejską.

Fabrykator: 
Lokalizacja: 
Istanbul, Turcja