National Centre of Physical and Technological Sciences

National Centre of Physical and Technological Sciences

UAB AKGRemigijus Bimba

Architekci z pracowni AKG Architects "ubrali" Narodowe Centrum Nauk Ścisłych i Technolgii (NCPTS, National Centre of Physical and Technological Sciences) w fasadę o heksagonalnym rysunku, inspirowanym zapisem struktury cząsteczki. Idea chemicznego wzoru stała się podstawą planowania przestrzeni. Kształt sześciokąta przewija się przez wnętrza i zewnętrzną formę centrum, w wyjątkowy sposób łącząc estetykę z funkcjonalnością. Nowy kompleks wyróżnia się na tle neutralnej w wyrazie architektury otoczenia. Niezwykła, kreatywna i innowacyjna forma Centrum, będącego częścią Uniwersytetu Wileńskiego, ma zachęcać młodych ludzi do kariery naukowej, przyciągać nowe talenty i zapewnić inspirację w miejscu, w którym można dzielić się wynikami naukowych badań.

Kształ sześciokąta, wykorzystany przy projektowaniu centrum, odnosi się do struktury cząsteczki chemicznej.

W momencie oddania do użytku w marcu 2016 roku, NCPTS (National Centre of Physical and Technological Sciences) stało się największym i najbardziej innowacyjnym centrum nauk ścisłych i technologii w krajach bałtyckich. Wyróżnia się architekturą - forma kompleksu i jego przestrzenne rozplanowanie są spójne zarówno we wnętrzach, jak i w zewnętrznym kształcie i detalach. Łączącym wszystko elementem jest heksagonalny wzór chemicznej cząsteczki.

Przestrzeń inspirowana nauką spotyka się z designem

Przez wiele lat na Litwie brakowało centrum nauk ścisłych i technologii, które spełniałoby wymagania nowoczesności. Nowoczesne NCPTS przyciąga najlepszych naukowców wraz z ich kreatywnymi i innowacyjnymi przedsięwzięciami. W tym samym czasie może tu pracować około 700 naukowców i studentów, przeprowadzających badania i eksperymenty. Ten technologicznie zaawansowany kompleks ma całkowitą powierzchnię 27 000 metrów kwadratowych i składa się z pięciu czterkondygnacyjnych budynków, w których mieści się 250 laboratoriów ogólnodostępnych, 46 laboratoriów naukowych, elastyczna przestrzeń biurowa oraz pomieszczenia socjalne i miejsca do odpoczynku.

“Rozplanowanie przestrzeni przekłada się na zewnętrzną formę budynku i jest odzwierciedleniem ducha innowacji.”Remigijus Bimba (AKG Architects)
UAB AKG

Założona w 2001 roku, pracownia AKG Architects specjalizuje się w budynkach administracyjnych, komercyjnych i publicznych, w planowaniu wielofunkcyjnych kompleksów i kwartałów miejskiej zabudowy, ale też domów prywtanych. Większość ich realizacji jest dzisiaj w Wilnie przykładem nowoczesnej architektury. Obecnie zespół AKG bierze aktywny udział w międzynarodowych i lokalnych konkursach architektonicznych, wygrywając niejeden z nich i zdobywając wiele nagród.

Indywidualne rozwiązanie oparte na CW 50-HI, okna otwierane na zewnątrz

Architekci z AKG Architects tłumaczą, że planowanie przestrzeni odgrywa kluczową rolę w projektowaniu kompleksów edukacyjnych. Nowoczesne centra edukacyjne i naukowe nie tylko zapewniają szerokie spektrum przestrzeni, od wysoko wyspecjalizowanych laboratoriów aż po elastyczną przestrzeń biurową i odpoczynkową, ale muszą również spełnić surowe wymogi związane z zabezpieczeniami przeciwpożarowymi oraz parametrami termicznymi, akustycznymi i wentylacyjnymi. Po rozmowach z deweloperami i użytkownikami, architekci przyjęli jako główną zasadę projektowania to, że rozplanowanie przestrzeni w kompeksie powinno mieć swój wyraz również w zewnętrznej formie budynków, łącząc w ten sposób wnętrza z ogólną formą i wyglądem centrum.

- W tym projekcie planowanie przestrzeni miało swoje przełożenie na zewnętrze budynków i było odbiciem podejścia użytkownków. Budynek został zaprojektowany dla naukowców, stąd użycie heksagonalnej struktury cząsteczki jako dominującego elementu we wnętrzach i na zewnątrz budynku - tłumaczy architekt Remigijus Bimba z AKG Project Architect. - W świecie nauki, sześciokąty mogą łączyć się ze sobą w poziomie i pionie, tworząc proste kubiczne kształty. Architektoniczny plan przestrzeni również oparliśmy na modułach, z geometrycznymi rozwiązaniami będącymi odpowiednikiem modelu atomu. W projekcie Centrum forma i przestrzeń są połączone wzorem chemicznej cząsteczki. Trzymaliśmy się linearnej, czystej i silnej kompozycji, łącząc ją z heksagonalną strukturą na fasadach budynku - dodaje architekt.

Sześciokąt jako powtarzający się element

Przypominająca plaster miodu chemiczna struktura, wyróżnik fasady Centrum, został opracowany w  ścisłej współpracy pomiędzy architektami a firmą Reynaers, z którą wcześniej pracowania AKG pracowała przy innych projekach, m.in. Galerii Domus w Wilnie. Fasady o geometrycznym wzorze są usiane sześciokątnymi, otwierającymi się na zewnątrz oknami, które powstały jako niestandardowe rozwiązanie w oparciu o system CW 50-HI. Na fasadach zastosowano spektakularne, wysokie przeszklenia osadzone w profilach z systemu CW 50-HI. Silny, linearny i geometryczny wzór powoduje, że ściany osłonowe stają się pomostem pomiędzy wnętrzem budynków i ich zewnętrzem. Częścią kompleksu jest centralne podwórze, miejsce spotkań i odpoczynku, które zostało wykończone podobnie jak fasady, z wykorzystaniem heksagonalnego wzoru, tym razem w postaci sześciokątnych płytek terazzo.

Zaczynając od fasad, Reynaers współpracował z architekatmi również w trakcie projektowania elementów wnętrz, włączając w to przeszklone ściany działowe, które trzeba było dostosować zgodnie ze ścisłymi wymogami przeciwpożarowymi i akustycznymi. - Ze względu na prowadzoną w nim działalność NCPTS wymaga określonej jakości technicznych parametrów. Pomieszczenia są w związku z tym połączone dużymi, chroniącymi przed hałasem i ognioodpornymi szklanymi ścianami, które tworzą jednocześnie atmosferę kreatywności i entuzjazmu. Powtarzający się wszędzie wzór sześciokąta, gdzieniegdzie jest transparentny, tak jak transparentna jest wewnętrzna przestrzeń centrum. Żeby osiągnąć pożądane wrażenie światła i przejrzystości, zaprojektowaliśmy razem z Reynaers Aluminium pozbawiony ram, spełniający wymogi przeciwpożarowe system szklanej ściany - tłumaczy Remigijus Bimba. Szklana ściana, która powstała w efekcie tej współpracy, została przetesowana w laboratorium i uzyskała certyfikat, potwierdzający zgodność z niezbędnymi regulacjami.

Fabrykator: 
Architekt: 
UAB AKGRemigijus Bimba
Lokalizacja: 
Vila-real, Litwa Zobacz na mapie
Fotograf: 
Vacys Valužis
Project solutions: 
CW 50-HI bespoke solution