Skip to main content
  • ConceptWall 50 Ściany osłonowe - Business center S.Oliver Administrative Headquarters zlokalizowany w Rottendorf, Niemcy
  • ConceptWall 50 Ściany osłonowe - Business center S.Oliver Administrative Headquarters zlokalizowany w Rottendorf, Niemcy
  • KSP Engel und Zimmermann

S.Oliver Administrative Headquarters

Rottendorf - Niemcy - 2008

Firma będąca właścicielem marki mody s.Oliver została założona przed 40 laty
w Würzburgu, w Bawarii. Co rozpoczęło się jako niewielki butik z odzieżą męską, jest
obecnie znaną na całym świecie marką. Główną siedzibą firmy jest miasto Rottendorf. Systematycznie
się rozwijając, s.Oliver osiągnęła rekordowy poziom obrotów w wysokości miliarda euro. Obecna działalność firmy obejmuje swym zakresem konfekcję komercyjną, co pociąga za sobą określony stopień odpowiedzialności.
Kwestią, jaką firma musiała rozwiązać, było zapewnienie w tym położonym na prowincji mieście atrakcyjnego miejsca pracy dla kreatorów mody, którzy dotrzymując kroku najnowszym trendom, prezentują nową kolekcję nie dwa razy do roku, lecz co miesiąc. W tym celu firma zorganizowała mały konkurs na projekt swojej nowej głównej siedziby, w którym wzięło udział siedem pracowni. Zwyciężyła propozycja frankfurckich architektów KSP Engel & Zimmermann – budynek wykonany w powściągliwym stylu “low-key”. Rozplanowanie kondygnacji w układzie członowym pozwoliło stworzyć zaprojektowany wokół dziedzińca obiekt o luksusowej zewnętrznej fasadzie, którą całkowicie przeszklono dla maksymalnej transparentności. Zapewnienie należytego dopływu światła jest bezspornie istotnym wymogiem, gdy projektowany jest budynek, w którym wykonywane są prace związane z powstawaniem rysunków projektowych, krawiectwem, krojeniem i produkcją odzieży.
Firma Reynaers Aluminium zaprojektowała na potrzeby tej inwestycji rozwiązanie oparte na systemie strukturalnych ścian osłonowych CW 50. Zastosowano w nim okna z „ukrytym skrzydłem” pozwalające uzyskać ciągłość powierzchni przeszklenia i zwiększające transparentność budynku, a jednocześnie podkreślające jego ogólny zarys i reprezentacyjny wygląd.
Otwarte przestrzenie konferencyjne, wielkie pomieszczenia warsztatowe oraz wiele mniejszych pomieszczeń, w których mogą odbywać się spotkania i zebrania, wskazują na ogromną ilość nieustannie prowadzonych w tej branży dyskusji na temat: kolorów, tkanin, krojów, linii, kształtów, a więc wszystkich elementów, które należy uzgadniać dla każdej kolekcji w celu zapewnienia spójności i dalszego rozwoju marki. Architekci stworzyli na potrzeby tak dynamicznej działalności siedzibę o zdecydowanie opanowanym charakterze. Połączenie surowego betonu, kamiennych posadzek, parkietów z dębu wędzonego i modularnych białych przepierzeń pozwoliło stworzyć atmosferę odporną na turbulentny charakter działalności prowadzonej w tym obiekcie. W trójczłonowym budynku rolę punktu orientacyjnego pełni owalna klatka schodowa, będąca także jego elementem ogniskowym. Nie jest ona odosobniona, jak klatki schodowe typu studniowego, lecz biegnie jak wstęga wijąca się od kondygnacji do kondygnacji.
Budynek, w którym mieści się nowa siedziba s.Oliver zdecydowanie posiada tożsamość, która odpowiadałaby również przedsiębiorstwom z innych sektorów. Czerwień, będąca firmowym kolorem s.Oliver, pojawia się tylko jako barwa wykładziny w niektórych pomieszczeniach konferencyjnych oraz wybiórczo w umeblowaniu. Siła projektu budynku polega na precyzyjnym połączeniu funkcjonalności z wyraźną wizją architektoniczną. Ascetyczny wygląd zewnętrzny, jaki nadają aluminiowe panele sandwiczowe i horyzontalny układ okien, posiada tylko jeden silny akcent – tworzy go wielka sala konferencyjna zlokalizowana nad wejściem, stanowiąca wysuniętą z elewacji prostokątną bryłę o silnie zarysowanych konturach.
W Niemczech niemożliwa jest już budowa obiektów architektonicznych tej kategorii co siedziba firmy s.Oliver bez spełnienia wysokich wymogów energooszczędności. System ścian osłonowych CW 50 firmy Reynaers okazał się idealnym wyborem dla tej inwestycji dzięki wysokim parametrom izolacyjności.
Architekci, którzy zaprojektowali obiekt, są członkami nowo założonego Niemieckiego Instytutu Wspierania Budownictwa Ekologicznego (DGNB), będącego w Niemczech główną organizacją zajmującą się stymulowaniem wymiany wiedzy i prowadzeniem profesjonalnych szkoleń, w celu zwiększania społecznej świadomości istnienia tej zorientowanej na przyszłość części sektora budowlanego.
W celu zapewnienia maksymalnych parametrów eksploatacyjnych centralny system chłodzenia elementów betonowych zainstalowano blisko sufitów, w płytach stropowych budynku.
Wybrane rozwiązanie wentylacyjne umożliwia odzysk ciepła w ilości ponad 80%. System 60 geotermalnych sond gruntowych, umieszczonych na głębokości 90 metrów, w połączeniu z pompami cieplnymi, zapewnia ogrzewanie w zimie i chłodzenie w lecie bez potrzeby używania do tego celu paliw kopalnych.
Budowę nowej siedziby s.Oliver należy uznać za przedsięwzięcie rozpoczynające proces zrównoważonej restrukturyzacji terenu, na którym zlokalizowana jest firma jako części jej otoczenia. Proces ten jest wyrazem koncepcji planowania miejskiego, która staje się coraz bardziej widoczna w całym zindustrializowanym świecie.

Użyte systemy Reynaers

Involved stakeholders

Architekt

  • KSP Engel und Zimmermann

Fabrykator

  • SMB Stahl und Metallbau GmbH

Fotograf

  • Jean Luc Valentin

Inny interesariusz

  • SMB Stahl und Metallbau GmbH (Generalny wykonawca)